Ønsker kun ladbare hybrider og nullutslippsbiler i 2020

På Zerokonferansen presenterer organisasjonen sine planer for hvordan de ønsker å gjøre Norge til et lavutslippsland.

<b>NØKKELEN:</b> For at ZERO skal nå sitt mål mener de at avgiftsfritak på hybridbiler er nøkkelen.  Foto: CHARLIE MAGEE
NØKKELEN: For at ZERO skal nå sitt mål mener de at avgiftsfritak på hybridbiler er nøkkelen. Foto: CHARLIE MAGEEVis mer

ZERO står for Zero Emission Resource Organisation, en organisasjon som jobber for å senke utslippene på veien. Onsdag og idag torsdag, holder de sin årlige konferanse, og de satser stort.

Daglig leder i ZERO, Marius Holm, holdt sin tale i går, og han var tydelig på at Norge bør ta ansvar som foregangsland. Han mener blant annet at selv om vi har verdens høyeste elbilandel, så er den for lav.

 NULL TIL HUNDRE:  Daglig leder i ZERO, Marius Holm, foreslår mål om at alt nybilsalg skal være ladbar hybrid eller nullutslippsbiler i 2020. Foto: ZERO
NULL TIL HUNDRE: Daglig leder i ZERO, Marius Holm, foreslår mål om at alt nybilsalg skal være ladbar hybrid eller nullutslippsbiler i 2020. Foto: ZERO Vis mer


- Andelen er bare litt over en prosent! Derfor vil ZERO at vi skal heve ambisjonen, og gå fra 0-100 på ti år.

ZERO mener at innen 2020, bør nybilsalget av ladbare hybrider og elbiler være nær 100 prosent.

Må ha avgiftsendringer

Dette virker utvilsomt ambisiøst, men Holm mener at det er mulig. Mye fordi det nå kommer ladbare biler i alle segmenter. Alt fra billige småbiler, praktiske familiebiler, og stor SUVer.

- Det går ikke av seg selv. Sammen med en håndfull land bygger vi et marked for utslippsfri teknologi. Vi må holde fast ved og forsterke avgiftspolitikken slik at det er rasjonelt og attraktivt for forbruker å velge utslippsfrie biler, sa Holm.

ZERO mener det må komme endringer i avgiftspolitikken rundt ladbare hybrider. Noe som ikke ble signalisert i regjeringens forslag til Statsbudsjett for neste år.

- Utvider vi virkemiddelbruken og setter nye mål for den, går Norge foran og viser hvordan transportsektoren kan omstilles. Da er vi på vei mot lavutslippssamfunnet i 2030, sier kommunikasjonssjef i ZERO, Jon Evang.

I 2013 kom miljøbiler på taperlisten i statsbudsjettet.

Hybrid er fremtiden

Informasjonssjef i Audi, Marius Tegneby, mener at dette er ambisiøst, men ikke umulig. Han hevder at ladbare hybrider er retningen å gå. Audi har nylig lansert Audi A3 e-tron som allerede har rukket å bli en populær bil.

Men i likhet med ZERO, mener Tegneby at det kreves incentiver fra staten for å gjøre ladbare hybrider enda mer attraktive.

HYBRID VIKTIG: Marius Tegneby, informasjonssjef i Audi, hevder at ZEROS mål er ambisiøst, men ikke umulig, men at det forutsetter at det kommer avgiftsfritak ved kjøp av ladbar hybrid også. Foto: AUDI
HYBRID VIKTIG: Marius Tegneby, informasjonssjef i Audi, hevder at ZEROS mål er ambisiøst, men ikke umulig, men at det forutsetter at det kommer avgiftsfritak ved kjøp av ladbar hybrid også. Foto: AUDI Vis mer


- På de små bilene med liten vekt og små motorer hvor avgiftene i utgangspunktet er lave, vil ikke en avgiftsregulering gi et stort utslag. Men for de større bilene vil det gjøre en betydelig forskjell, forklarer Tegneby.

Han påpeker også at det er viktig at det nå kommer ladbare hybrider i alle segmenter, da kundene har ulike preferanser og behov. Samtidig sier han at det i dag kan skille mye mellom de ulike hybridene. Noen kan overstyres og kjøres 100 prosent på strøm, mens andre veksler automatisk uten mulighet for overstyring.

Tegneby mener at det vil være lettest å gjøre noe med vekt - og hk-avgiftene.

Mer om ladbare hybrider fra Dinside.

Politikerne avgjør

Kommunikasjonssjef i NAF, Inger Elisabeth Sagedal, var tilstede på ZERO-konferansen onsdag og mener at målet er realistisk under visse forutsetninger.

POLITIKERNE AVGJØR: Kommunikasjonssjef i NAF, Inger Elisabeth Sagedal mener at ZEROs mål kan nås, men at det er avhengig av at politikerne i enda større grad gir fordeler ved kjøp av miljøbiler. Foto: NAF
POLITIKERNE AVGJØR: Kommunikasjonssjef i NAF, Inger Elisabeth Sagedal mener at ZEROs mål kan nås, men at det er avhengig av at politikerne i enda større grad gir fordeler ved kjøp av miljøbiler. Foto: NAF Vis mer


- Det er realistisk, men da må ikke politikerne trekke ut kontakten på fordelene ved å kjøpe elbil. Samtidig må det også innføres fordeler ved kjøp av hybrider. Det er viktig å understreke at vi mener at dette er realistisk for nybilparken i 2020.

Din mening:

Tror du på en utslippsfri bilpark om seks år? (Avsluttet)
Nei, det er helt umulig å tro på(55%) 1548
Ja, om avgiftene endres drastisk(21%) 596
Nei, håper ikke det - jeg liker dagens drivstoff best(19%) 525
Ja, det kommer til å tvinge seg frem uansett(6%) 159
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
MÅ VÆRE REALISTISK: Stig Morten Nilsen i Norges Bilbransjeforbund mener at et slikt mål er urealistisk med tanke på dagens bilpark. Foto: NBF
MÅ VÆRE REALISTISK: Stig Morten Nilsen i Norges Bilbransjeforbund mener at et slikt mål er urealistisk med tanke på dagens bilpark. Foto: NBF Vis mer


- Det skjer et skifte i den norske bilparken, men det tar tid, og da må ikke politikerne trekke ut kontakten nå, sier Sagedal

Alt om elbil fra Dinside.

Ikke over natten

Stig Morten Nilsen, administrerende direktør i Norges Bilbransjeforbund, mener derimot at ZEROs visjon ikke er gjennomførbar. Han sier at det er viktig å være realistisk, og at selv om Norge er en frontfigur på miljøvennlig kjøring, så er vi ikke det viktigste markedet for bilprodusentene.

- Per dags dato finnes det ganske få ladbare hybrider, og jeg tror ikke alle produsentene vil snu om på sin teknologi over natten. Det eneste som kunne gjort dette gjennomførbart var om man endret avgiftssystemet dramatisk, så prisene på miljøbiler ble ekstremt lave, og motsatt på tradisjonelle bensin- og dieselbiler.

Nilsen påpeker at en slik avgiftendring ville gitt et ekstremt prisfall på tradisjonelle biler, og skadet markedet og bileierne spesielt. Han mener at en endring i retning av ZEROs tanker er mulig, men at det må skje over tid.