HEI SVEIS: Elgen vil gjerne bli kjent med deg, men ikke med panseret ditt.  Foto: Colorbox
HEI SVEIS: Elgen vil gjerne bli kjent med deg, men ikke med panseret ditt. Foto: ColorboxVis mer

Ønsker elg på pensum

Forsikringsbransjen håper du vil bli bedre kjent med skogens konge.

Nordmenn som vil kjøre bil må lære seg forbikjøring, rundkjøring og langkjøring.

Og vi kan ta lappen uten å lese

Men vi lærer lite om elg. Det vil Tryg Forsikring gjøre noe med.

- På samme måte som både glattkjøring og mørkekjøring er en naturlig del av kjøreopplæringen for nye sjåfører, bør de også få opplæring i hvordan elg, hjort og rådyr oppfører seg i møte med trafikken, og hvordan denne faren best kan forebygges, sier Tryg-sjef Kjerstin Fyllingen i en pressemelding.

18 kollisjoner daglig

Det er ikke bare elg som skaper trøbbel for norske bilister. Også hjort, reinsdyr og rådyr løper over veien og stifter uhyggelige bekjentskap med sivilisasjonen.

I fjor ble til sammen 6.388 hjortevilt drept av biler i Norge. Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. Dette er nesten 1.000 dyr mer enn i 2005, og tilsvarer nesten 18 kollisjoner hver dag.

Se selv hvor raskt elgen kommer ut i veien

Ifølge Tryg blir to til tre personer drept årlig i slike ulykker, mens mellom fem og ti får alvorlige skader. Ikke så rart da, at 66 prosent i en undersøkelse utført av Respons Analyse oppgir at slike ulykker bekymrer dem i noen eller stor grad.

GOD PÅ ELG: Kjerstin Fyllingen i Tryg foreslår at nordmenn må lære seg elgens oppførsel for å få lappen.  Foto: Tryg
GOD PÅ ELG: Kjerstin Fyllingen i Tryg foreslår at nordmenn må lære seg elgens oppførsel for å få lappen. Foto: Tryg Vis mer


- Vi snakker om store dyr. En elg kan veie opp til 800 kilo og en hjort opp til 200 kg. Det ligger i sakens natur at en kollisjon dessverre ofte resulterer i omfattende menneskelige og materielle skader, sier Fyllingen.

Dyre dyreulykker

For å bedre situasjonen ønsker hun altså at nordmenn må kjenne til dyrenes oppførsel før de kan kalle seg bilist.

- Jeg er overbevist om at mer slik kunnskap, sammen med økt bevissthet hos sjåførene, kan bidra til å redusere dette ulykkesomfanget, sier Tryg-sjefen.

For det er ikke bare farlig å treffe vilt. Det er også dyrt. Forsikringsbransjen opererer med 150.000 kroner per påkjørsel, som følge av egenandeler, reperasjoner og forsikringsutbetalinger. I tillegg skal det tapte kjøttet ha en verdi på nesten 110 millioner kroner årlig. Og på toppen av det hele kommer kostnader for opprydding og forebyggende tiltak i etterkant.

- Til sammen summerer dette seg til nærmere en halv milliard kroner. Når vi samtidig vet at antallet viltpåkjørsler har økt med 30 prosent de siste ti årene, betyr dette både økte kostnader og lidelser for mennesker og dyr. Trenden burde gått i motsatt retning, mener Fyllingen.

Dette er det aller verste tidspunktet for elger

Bør vi få elg på pensum? (Avsluttet)
Ja(64%) 102
Nei(36%) 58
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Dette bør du gjøre

Ifølge bransjen skjer de fleste ulykkene i nærheten av skog og vassdrag, altså utenfor tettbygd strøk, hvor farten ofte er høy. Det sies også at risikoen er størst de to-tre timene rundt soloppgang og solnedgang.

Bilistene bør derfor senke farte og respektere trafikkskiltene. Det er tross alt en grunn til at elgskiltene er satt ut akkurat der de står.

Kjører du i 70 kilometer i timen i stedet for 80, minsker risikoen for ulykker med 50 prosent ifølge Transportøkonomisk institutt.

Her er noen kjøretips fra Tryg:

  • Flytt blikket fra side til side slik at du får med deg bevegelser i veikanten
  • Sørg for å ha riktig justerte lys på bilen
  • Bruk ikke tåkelys med mindre været tilsier det
  • Dersom kollisjon synes uunngåelig, styr mot dyrets bakpart

Se Oslo-baren hvor du kan spise elg omgitt av is