Og den verste dagen er lille julaften

Pass spesielt på i parkeringshus nå før jul.

<strong>PARKERINGSHUS:</strong> Trangt er bare forbokstaven i mange norske parkeringshus. Mellom søylen og bilen til venstre er det altså en hel parkeringsplass ... Foto: Per Ervland
PARKERINGSHUS: Trangt er bare forbokstaven i mange norske parkeringshus. Mellom søylen og bilen til venstre er det altså en hel parkeringsplass ... Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsikringsselskapene har svaret: Årets verste dag for bulking er lille julaften. Norske bileiere bulker nesten dobbelt så ofte denne dagen som på en vanlig dag. Det viste tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) i fjor, og det er liten grunn til å tro at årets tall vil avvike fra dette.

I dagene før jul rapporteres det opp mot 600 ryggeulykker og påkjøring av parkerte kjøretøy per dag, mot 300 per dag ellers i året.

- Vi ser vanligvis opp mot dobbelt så mange småskader i dagene før jul, som andre dager i året, sier senior kommunikasjonsrådgiver, Stine Neverdal i FNO, til DinSide.

Snart kan ryggekamera bli påbudt

Parkeringshus er verstinger

Stine Neverdal er senior kommunikasjonsrådgiver i FNO. Foto: FNO
Stine Neverdal er senior kommunikasjonsrådgiver i FNO. Foto: FNO Vis mer


- Det er mye plunder og heft å bulke. Ta det med ro, ikke gjør så mye annet samtidig med at du kjører, og pass spesielt godt på i parkeringshus. Skadene skjer sannsynligvis fordi vi er distrahert og fordi det er fullere på parkeringsplassene i dagene før jul, mener Neverdal.

Undersøkelser fra forsikringsselskaper underbygger teorien om at vi er ekstra utsatt i parkeringshus. 51 prosent av de spurte i en undersøkelse utført av Perduco for If Skadeforsikring, hevdet at de har opplevd å få skader på bilen når den har stått i et parkeringshus eller på en vanlig parkeringsplass.

- En del parkeringshus er bygget som om vi alle hadde småbiler, men i stedet er bilene blitt større og ofte med dårligere utsikt, sa Kurt Isak Undereidet, fagsjef i If Skadeforsikring i forbindelse med disse resultatene.

Han får støtte fra Storebrand Skadeforsikring som fikk gjennomført en undersøkelse ved hjelp av Norstat tidligere i år. Denne viser at de spurte rapporterer at over 20 prosent av skadene i parkeringshus på Østlandet er bulking i stolper.

– Enkelte P-hus er rene bilfeller. Mange av skadene oppstår fordi det er altfor trange parkeringsplasser, med mange vegger og stolper rundt, sa administrerende direktør Tom Granquist i Storebrand Skadeforsikring i forbindelse med undersøkelsen.

Bulking: Hurra for den som meldte seg!

Bulker - og stikker

I undersøkelsen for If oppgir åtti posent av de som har opplevd bilskade, at de ikke har hørt noe mer fra skadevolder.

- Prisen på reparasjoner er nok en viktig årsak til at mange stikker av. En vanlig reparasjon av en bulket dør kan koste rundt 7.000 kroner pluss moms. Mange av de som stikker av frykter nok kostnadene og bonustapet, sa Kurt Undereidet, fagsjef i If Skadeforsikring i forbindelse med denne undersøkelsen.

Moralsk brist i befolkningen: Vi treffer og stikker

I 2009 ble det rapportert over 75.000 skader på personbil som følge av rygging eller påkjørsel av parkert kjøretøy.