Foto: Knut Moberg
Foto: Knut MobergVis mer

Oblatene brukes til å skrive parkeringsbot

Strekkoden på biloblatene brukes når parkeringsvakten skal skrive ut parkeringsgebyr.

Visste du dette? Parkeringsvaktene bruker strekkoden på oblatene når de skal ilegge kontrollavgift, også kalt parkeringsgebyr.

– Det er godt mulig at parkeringsselskapene skanner de for å forenkle sin egen kontrollprosess, men hvis de har brukt dette, så må de rett og slett bare finne seg andre måter å gjøre dette på, sier Kjell Bjørn Vinje, pressesjef i Vegdirektoratet til DinSide.

Oblatene er nemlig avviklet, og fra 1. mai kunne du fjerne oblaten fra bilskiltene dine. Vegvesenet har nemlig fått nye måter å kontrollere årsavgift, forsikringer og liknende på - dette skjer nå ved hjelp av spesielle kontrollkameraer. Du kan lese mer om hvordan den nye skiltleseren virker i denne artikkelen på DinSide.


Svein Tommy Johansen gjorde som Statens vegvesen hadde sagt, og fjernet oblatene på bilen sin. Da ble han stoppet av politiet, og fikk refs for manglende oblater! Men det var selvsagt politiet som tok feil.

Hva med deg? Har du fjernet oblatene, eller kjører du fremdeles med oblatene på? Stem i avstemmingsobjektet nede til høyre.

Ulempe for parkeringsselskapene

Det var i forbindelse med artikkelen om Svein Tommy Johansen at DinSides lesere tipset om at parkeringsselskapene bruker oblatene ved ileggelse av kontrollavgift.

    «Har hørt noen rykter om at parkeringsvaktene benytter disse oblatene til å forenkle utskrift av gebyrer, stemmer det? I så tilfelle bør alle oppfordres til å fjerne dem snarest mulig;)», skriver en DinSide-leser i debatten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

    «De kan lese av strek-koden på oblatene så får de all informasjonen de trenger og kan dermed skrive ut bøter fortere», skriver en annen.

Hva med deg?

Har du fjernet oblatene? (Avsluttet)
Nei, oblatene er ennå på(71%) 6507
Ja, har fjernet oblatene(28%) 2529
Vet ikke(2%) 155
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Pål Gleditsch, kommunikasjonsdirektør i EuroPark, bekrefter at strekkoden på oblatene er benyttet til parkeringskontroller, fordi det har vært lettere. Han sier også at det blir en ulempe for dem at oblatene nå forsvinner.

– Det synes vi ikke er noen fordel, det ville være lettere for oss om strekkoden bestod, men vi må forholde oss til at det er en ny situasjon, sier Gleditsch til DinSide.

– Da må man taste inn kjennemerke, men vi tar jo også bilder av bilen, for å være sikker på at det er rett bil, og for å kunne dokumentere det i ettertid. Så vi har jo andre kontrolltiltak enn å scanne kjennemerke på oblatene, sier Gleditsch videre.

Informasjon i strekkoden

– Strekkoden er en strekkodevariant av bilnummeret, som muliggjør en effektiv kontroll for Vegvesenet, forklarer Vinje i Vegdirektoratet til DinSide.

Med en håndholdt terminal knyttet opp mot motorvognregisteret, vil man automatisk få opp all den informasjon som er tilgjengelig der, når man skanner strekkoden.

I motorvognregisteret ligger informasjon om registreringsnummer, bilmerke, navn på eier av kjøretøy, bostedskommune på bileier, når kjøretøyet sist ble EU-godkjent, frist for når kjøretøyet skal være EU-godkjent neste gang, skyldig årsavgift og omregistreringsavgift for kjøretøyet.

For kontrollmyndighetenes del, har imidlertid opplysningene i strekkoden kun kunnet si noe om tilstanden for bilen per 15. mai, da oblatet ble skrevet ut - og det har dermed ikke kunnet si noe om eksempelvis EU-kontroll eller forsikringsinnbetalinger som forfaller i løpet av sommermånedene. Slik er det nye systemet med de nye skiltleserne et mer presist vekktøy for politi og vegvesen.