Nytt trafikkskilt på norske veier

Nytt trafikkskilt skal stoppe bilister som kjører mot kjøreretningen på motorveien

<b>STOPP. SNU:</b> <b>"Den østerrikske hånd"</b>, skal stoppe bilister som kjører mot kjøreretningen på motorveien. Foto: Vegdirektoratet
STOPP. SNU: "Den østerrikske hånd", skal stoppe bilister som kjører mot kjøreretningen på motorveien. Foto: Vegdirektoratet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter nyttår kommer endelig skiltet som skal stoppe spøkelseskjørere: bilister som kjører mot kjøreretningen.

- Vi ønsker å sette det opp i 2012, sier seksjonssjef Elin Ødegård i Statens vegvesen, Akershus.

"Den østerrikske hånd" er et av flere nye skilt som skal settes opp langs veiene på nyåret.

Skiltet kommer som følge av en endring i skiltforskriften som trer i kraft 1. januar 2012, men du kan ikke forvente å se skiltet på plass nøyaktig ved årsskiftet.

Tidligst 1. januar

- Samferdselsdepartementet har vedtatt noen endringer i skiltforskriften, som trer i kraft 1. januar 2012, og det er da det tidligst kan tas i bruk. Men det er ikke snakk om at skiltene er oppe 2. eller 3. januar, så kjapt går det ikke, sier Kjersti Bakken i Vegdirektoratet til DinSide.

Ifølge Bakken blir bruken av skiltet definert nærmere i egne skiltnormaler.

- Vi har skiltnormaler, som sier noe om hvor type skilt skal brukes. Det er ikke ferdig ennå, det er ikke helt landet hvor vi mener det skal eller bør settes opp, sier Bakken til DinSide.

- Det kan godt hende at noen steder skal det settes opp, og noen steder bør det settes opp. Men det er klart at vi først og fremst tenker på motorveiene med midtdeler, hvor det er ekstra fatalt å komme ned på feil side.

- Tanken er at dette skiltet muligens kan bli en ekstra barriere, mot å komme susende ned feil vei. Men ikke minst er det viktig når man bygger vei at selve veisystemet, kryssene, er laget slik at de leder trafikanten riktig retning, at det vil være vanskelig å velge den gale veien, sier Bakken til DinSide.

Ifølge Bakken vil disse føringene for hvor de nye skiltene skal brukes, være klare litt utpå nyåret.

Siste advarsel

- Skiltet er for å unngå at noen kjører inn på en større vei i motsatt kjøreretning, sier Elin Ødegård til DinSide.

- Det skal komme opp etter innkjøring forbudt-skiltet, men før du kommer inn på motorveien. Det er ment å påkalle oppmerksomhet og og få deg til å stoppe før du gjør en alvorlig feil, du må snu og komme tilbake til rampen der du kom fra, forklarer Ødegård videre.

Skiltet er helt nytt i Norge. De to siste årene har det vært rundt 100 tilfeller av kjøring mot kjøreretningen (KMK) i Norge. Fra 2002 til 2010 ble fem personer drept og rundt 30 skadd i slike ulykker, ifølge en rapport fra Statens vegvesen.

- Vegdirektoratet har jobbet med å finne tiltak for å unngå spøkelseskjøring, som er et problem mange steder. Vi har hatt noen veldig alvorlige ulykker med det, og på Romerike har vi hatt flere dødsulykker med det. Vi håper at dette skiltet vil kunne avverge noen slike alvorlige ulykker, sier Ødegård i Statens vegvesen, avdeling Akershus fylke, til DinSide.

Kjører på feil rampe

Ifølge Ødegård er i alle fall motorveiene opplagte for bruk av dette nye skiltet.

- Ved motorveiene bør det settes opp der man kommer fra lokalveinettet og skal finne en påkjøringsrampe. For der velger enkelte feil og kjører der de som skal kjøre av motorveien skal være, sier Ødegård.

- Folk kan være så stresset at de gjør feil, og det kan være sammensatte grunner for det; det kan være vanskelig veisystem, stress, rus eller psykisk ubalanse som gjør at folk kjører feil. På motorveien opp til Gardermoen har vi også sett at feilkjøring skyldes at folk har stolt blindt på GPSen, de har fått beskjed om at de har kjørt feil og må snu, og så har de gjort det på motorveien. Noen skjønner ikke at de har gjort en så alvorlig feil, sier Ødegård til DinSide.

– Utbyggingen av veinettet bidrar til at trafikkbildet noen steder blir ganske komplisert. Samtidig får vi flere og flere eldre sjåfører på veiene, og erfaringsmessig er det de som har størst problemer med å takle slike situasjoner, sier rådgiver Leif N. Olsen i KNA.

Ødegård i Statens vegvesen, Akershus, har ikke noe nøyaktig tidspunkt for når de nye skiltene skal settes opp, men hun sier det avhenger av blant annet tilgang på skiltene og økonomi til å sette dem opp.