Nytt pigghjul til SUV

Nokian lanserer nå en SUV-variant av det nye piggdekket vi testkjørte i fjor vinter.

De fleste kjører nå med piggfrie dekk, cirka 60 prosent piggfritt og 40 prosent pigg, men i følge NAFs test av vinterdekk er det piggdekk som gjelder når man skal kjøre på is.

I fjor lanserte Nokian det nye piggdekket Hakkapeliitta 7 med en helt ny piggteknologi. Piggene er åttekantede og er utviklet spesielt for å stå rolig i gummien, samtidig som det skal ha et mykere anslag mot veien og dermed spare veien for slitasje.

Dette piggdekket er spesielt siden finnes i 49 dimensjoner fra 14 til 20 tommer. Det betyr at det dekker omtrent alt av biler og opp til Porsche 911 som bruker 295/30-19 på bakhjulene. I tillegg kan det leveres i en litt smalere 20-tommers versjon.

Dette dekket fikk den samme sluttpoengsummen som testvinneren av NAF og Motors vinterdekktest.

NAF sier at dekket setter en ny standard på snø og is. På våt og tørr asfalt er dekket derimot mindre bra. Grunnen til at Nokian har prioritert egenskaper på snø og is, er at det i veldig mange land nå er forbudt med piggdekk, men i land med snø og is er det fortsatt lovlig med pigger. Nokians hovedmarkeder er Norden, Russland, Kasakhstan, Hviterussland og Ukraina!

På vår testtur i Ivalo i Finland, ett vanvittig kaldt sted vinterstid, opplevde vi det samme. På snø og is fungerer det veldig bra. Bare veier med våt eller tørr asfalt var ikke vi i nærheten av. Det var tross alt 30 kuldegrader på det varmeste!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå kommer SUV-utgaven

Nå kommer det en SUV-variant av dekket vi har testet, og vi har ingen grunn til å tro at dette er noe dårligere. SUV-versjonen av Hakkapeliitta 7 benytter seg av den samme teknologien.

I tillegg har SUV-versjonen blitt utviklet spesielt for at høye og tunge biler skal fungere godt særlig ved unnamanøvre. Siden SUVer også utsettes for litt mer hardhendt behandling er sideveggene i dekket forsterket.

Dekket finnes i en rekke dimensjoner med felgstørrelse fra 16 til 21 tommer.

Av en eller annen grunn er det ikke salgsstart på det nye dekket før til våren.

Testkjøring av Nokian Hakkapeliitta 7.

Det lønner å passe hvor man kjøper dekk. Vår pristest gir en god indikasjon på hvor man skal kjøpe.