Nytt bilmerke i Norge: Santana

Santana har gjennom årenes løp produsert hundretusenvis av biler for Land Rover og Suzuki. Nå etablerer merket seg i Norge med sin egenproduserte modell PS10.

Publisert
Sist oppdatert
Nytt bilmerke i Norge: Santana

Nytt bilmerke i Norge: Santana

 1. Store bilder


I sør-Spania, nærmere bestemt i Linares i Andalucia, ligger Santana Motor S.A., en bilprodusent som de siste 46 årene har spesialisert seg på å lage robuste firehjulstrekkere; lenge på lisens for Land Rover og etterhvert også for Suzuki (for eksempel Samurai, Vitara og Jimny). Kikker man nærmere på den tøffere og mer klassiske typen terrengbiler man kan påtreffe nedover i Europa er det sjanser for at det rett som det er er en Santana.

PS 10: en arbeidshest

Nytt bilmerke i Norge: Santana


Når man betrakter modellen som nå blir innført her i landet i sine forskjellige versjoner skinner arven fra Land Rover tydelig igjennom. Imidlertid har Santana tilføyd sin egen stil og har til en viss grad oppdatert utseendet - uten å ha villet gå for langt. Om det er vellykket rent estetisk kan diskuteres, men dette er da heller ikke et kjøretøy for å paradere på bulevardene, men en klassisk firehjulstrekker, en røff og tøff arbeidshest.

Nytt bilmerke i Norge: Santana


Santana PS 10-prosjektet ble påbegynt i 1999 og produksjon og markedsføring startet sent i 2003 i en del europeiske land. Dette er ikke lenger noen Land Rover - bilen er utstyrt med en 2,8 liters IVECO-motor. Det er en firesylindret turbo-diesel Common Rail-motor som yter 125 hestekrefter.

Nytt bilmerke i Norge: Santana


I sin lukkede form - som utelukkende leveres i lang utgave - har bilen en stor bakdør som tillater innlasting med truck/europall. Lasteevnen er 1.100 kilo, og PS 10 kan trekke en henger på 3.500 kilo. Den tilfredsstiller selvsagt norske krav til å kunne registreres som varebil

Vare- eller personbil

PS10 kan leveres i følgende versjoner:

 • Fem dører/to seter varebil, uten bakre sidevinduer. Pris: kr. 304.460;
 • Samme, men med bakre sidevinduer og løst baksete: kr. 308.500;
 • To dører/to seter pick-up: kr. 298.000;
 • Fem dører/fem til ni seter personbil: kr. 515.500.
 • Spesialversjoner for militært bruk eller for utrykningskjøretøyer kan også leveres.

  Av standardutstyr kan nevnes høy/lavgir, utkoblingsmulighet for firehjulstrekk, og Tuff Kote Dinol-behandling mot rust. Følger man retningslinjene for etterbehandling er bilen garantert i seks år mot rust. Forøvrig er standard garanti på PS10 to år eller 75.000 kilometer.

  Det finnes også en lang liste med ekstrautstyr som kan gjøre bilen til mer enn et rent arbeidsverktøy. Eksempler er diverse stigtrinn, farget glass, sentrallås og klimaanlegg. ABS, lettmetallfelger og seter trukket med stoff er også ekstrautstyr, og det er verdt å gjøre oppmerksom på at en bil utstyrt etter dagens alminnelige standard for personbiler vil koste en del mer enn listeprisen på bilen.

  Eksempler på priser:
  - Sentrallås: kr. 2.372
  - Diesel Webasto kjørevarmer (52 kW): kr. 16.500
  - Klimaanlegg: kr. 12.500
  - ABS: 12.420 (disponibelt fra juni 2005)
  - Midtkonsoll: kr. 4289
  - Vindusvisker på bakdør: kr. 2.246
  - Stoffseter: kr. 1.950
  - Lettmetallfelger med 235/16 dekk: kr. 15.650
  - Tilhengerfeste (kapasitet 3.500 kilo): kr. 2.814

  Store bilder av Santana PS10 finner du her


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer