Nyhet: Den siste BMW 1-Serie med bakhjulsdrift

BMW 1-Serie lanseres snart i ny drakt - men hvor ny er den egentlig?

<B>BARSKERE BAYER:</B> BMWs «nye» 1-Serie kommer i to utgaver - med tre eller fem dører. Foto: BMW
BARSKERE BAYER: BMWs «nye» 1-Serie kommer i to utgaver - med tre eller fem dører. Foto: BMW Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Importøren tar godt i når de kaller den siste BMW 1-Serie, som kommer til våren, for «helt ny» i pressemeldingen. Sannheten er noe mer moderat:

OPPDATERT: Designet er blitt noe friskere siden sist. Bilene er ventet hit til landet i april. Foto: BMW
OPPDATERT: Designet er blitt noe friskere siden sist. Bilene er ventet hit til landet i april. Foto: BMW Vis mer

  • Ja, den har en helt ny front og hekk med større luftuttak, redesignet grill og baklamper med LED-teknologi.
  • Motorene er av nyeste generasjon med tre og fire sylindre. De er selvsagt blitt enda snillere på forbruk.
  • Nye 116d EfficientDynamics Edition vil ha et blandet forbruk på kun 0,34 liter per mil med et CO2-utslipp på 89 gram per kilometer.
  • 120d med xDrive firehjulstrekk vil for første gang være tilgjengelig med BMWs 8-trinns automatgirkasse, som også er standard på denne xDrive-utgaven.


Men nei, det er ikke en helt ny bil. Selv om endringene er omfattende, er det en facelift-utgave av eksisterende 1-Serie.

Hva er egentlig nytt?

Kommunikasjonssjef Christian Gottschalk i BMW Norge forklarer det på følgende måte:

- Dette er faktisk den største oppgraderingen som noen gang er gjort på en BMW, og fabrikken kaller den selv for en ny bil.

- Designet er helt nytt, og kombinert med topp moderne motorteknologi og innovasjoner som BMW Connected Drive, vil 1-serie sette en ny standard innen kjøreglede i kompaktsegmentet. Den nye modellen blir en viktig bidragsyter til BMWs videre vekst i Norge, sier han.

Toppmodellen M135i, enten det er med eller uten firehjulsdrift, kommer med en sekssylindret 3-liter på 326 hestekrefter og med 450 Newtonmeter (Nm). Den firehjulsdrevne xDrive-versjonen har 8-trinns automatgir som standard og greier 0-100 kilometer i timen på 4,7 sekunder!

Hvorvidt det også er snakk om å lansere 1-Serie som ladbar modell for å møte plugin-hybriden Audi A3 Sportback e-tron, kan ikke BMW gi noen opplysninger om nå, og vi tipper dette først kommer når en helt ny 1-serie med ny plattform er på plass.

- I 2016 kommer det derimot en plug-in hybrid av 2-Serie Active Tourer, sier Gottschalk.

FRISKERE: Interiøret er nytt og oppgradert til det som er blitt en BMW-standard. Det betyr iDrive-betjening som utføres med et hjul i konsollen. Skjermen på 6,5 tommer er også standard.
L-LYS: Baklyktene får den nye L-formen som hos de andre BMW-modellene. Foto: BMW
FAGER OG MAGER: BMW 1-serie kommer med både 3-, 4- og 6-sylindrete motorer. 116d får et utrolig lavt forbruk: 0,34 l/mil og et CO2-utslipp på bare 89 gram/km. Foto: BMW
OPPDATERT: Designet er blitt noe friskere siden sist. Bilene er ventet hit til landet i april. Foto: BMW
BARSKERE BAYER: BMWs «nye» 1-Serie kommer i to utgaver - med tre eller fem dører. Foto: BMW


Les også: BMW økte mest i 2014

Koblet til internett

Innvendig blir automatisk klimaanlegg, regnsensor og operativsystemet iDrive standard, sammen med en 6,5-tommers skjerm.

Utvalget av assistentsystemer og oppkoblinger som kan velges innenfor BMW Connected Drive er klasseledende. Radarbasert cruisekontroll med stop & go-funksjon er nå tilgjengelig sammen med siste generasjon parkeringsassistent, kamerabasert kjøreassistent, ryggekamera og fartsgrenseanviser.

Alle modeller vil ha SIM-kort integrert som muliggjør onlinetilkobling dersom man velger navigasjonssystemet Professional.

Da vil man også få tilgang til gratis online oppdatering av kartverket i navigasjonen via mobilen de første tre årene.

L-LYS: Baklyktene får den nye L-formen som hos de andre BMW-modellene. Foto: BMW
L-LYS: Baklyktene får den nye L-formen som hos de andre BMW-modellene. Foto: BMW Vis mer


Siste med bakhjulsdrift

Siden første generasjon 1-serie ble lansert for over ti år siden, har BMW solgt nesten to millioner eksemplarer verden over. Her hjemme er det solgt 10.000 biler.

Når en helt ny BMW 1-Serie ventes om et par-tre år, vil det imidlertid skje svært store endringer. Den vil nemlig bli den første 1-Serie med forhjulstrekk.

Den vil bli bygget på samme plattform som BMW 2-Serie Active Tourer - den aller første BMW med forhjulstrekk og en bil som nå skal ta opp konkurransen med Mercedes-Benz B-klasse. Sistnevnte ble også nylig lansert som ren elbil.

Også nyeste generasjon Mini er basert på denne plattformen. BMW er imidlertid nøye med å si at den ikke deler plattform med Mini, men har såkalt «Mini-arkitektur» ...

«Nye» BMW 1-serie lanseres i Norge 9. april. Prisene forventes å være klare i mars.

Les testen: Nesten ni av ti velger denne med firehjulstrekk

FAGER OG MAGER: BMW 1-serie kommer med både 3-, 4- og 6-sylindrete motorer. 116d får et utrolig lavt forbruk: 0,34 l/mil og et CO2-utslipp på bare 89 gram/km.  Foto: BMW
FAGER OG MAGER: BMW 1-serie kommer med både 3-, 4- og 6-sylindrete motorer. 116d får et utrolig lavt forbruk: 0,34 l/mil og et CO2-utslipp på bare 89 gram/km. Foto: BMW Vis mer