Nye skilter i 2012

Se opp for nye skilter langs veien i 2012.

<b>NYE SKILTER:</b> Noen av dem har du kanskje sett i liknende varianter før, og i andre land. De er imidlertid nye av året i Norge. Skjønner du hva de betyr? Foto: Kristin Sørdal
NYE SKILTER: Noen av dem har du kanskje sett i liknende varianter før, og i andre land. De er imidlertid nye av året i Norge. Skjønner du hva de betyr? Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har allerede skrevet om det nye skiltet "den østerrikske hånd", som skal til kamp mot spøkelseskjørerne - altså de som kjører i motsatt kjørebane, spesielt på motorveien.

Dette skiltet er kun et av flere endringer i skiltforskriftene med virkning fra 1. januar 2012.

I løpet av 2012

Selv om den nye skiltforskriften har virkning fra 1. januar, betyr det imidlertid ikke at skiltendringene vil være på plass langs veiene fra denne datoen.

Stopp-snu-skiltet som skal forhindre bilister fra å kjøre i feil kjøreretning, er for eksempel til behandling for nærmere definisjon av bruken av skiltet i skiltnormalen.

- Vi har skiltnormaler, som sier noe om hvor type skilt skal brukes. Det er ikke ferdig ennå, det er ikke helt landet hvor vi mener det skal eller bør settes opp, sier Kjersti Bakken i Vegdirektoratet til DinSide.

Ifølge Bakken vil disse føringene for hvor de nye skiltene skal brukes, være klare litt utpå nyåret. Skiltene vil så kunne settes opp utover 2012.

- Vi ønsker å sette det opp i 2012, sier seksjonssjef Elin Ødegård i Statens vegvesen, Akershus, til DinSide.

Nytt trafikkskilt skal stoppe bilister som kjører mot kjøreretningen

Dette er nytt

Opplysningsskiltet om feil kjøreretning er hentet fra utlandet. Det stammer opprinnelig fra Østerrike, men er brukt i flere andre europeiske land etterhvert.

- Våre skilt bygger i stor grad på det utgangspunktet som ligger i Wienkonvensjonen, men det er åpning for et visst avvik over landegrensene, forteller Kjersti Bakken i Vegdirektoratet.

Fareskiltet med den veltede bilen, som du kan se i bildet på toppen av artikkelen, ble tatt inn i Wienkonvensjonen som nytt skilt for bruk på variable, elektroniske skilttavler, i 2010. Nå er det også tatt inn i skiltforskriften for norske veier, med virkning fra 1. januar 2012.

- Dette er et symbol som bare forekommer i variable skilt, på de stedene der man har store elektroniske teksttavler. Tanken er at hvis man skal varsle om en ulykke, er det en fordel å vise det med et symbol - blant annet for å nå bedre frem til folk som ikke kan norsk, forklarer Kjersti Bakken til DinSide.

Trafikkulykke-skiltet vil kun forekomme på variable, elektroniske skilttavler, for å varsle en ulykke. Ettersom skiltet vil opptre på en elektronisk tavle, vil fargene avvike fra bildet du ser til høyre. Du kan se varianten som beskrevet i Wienkonvensjonen til høyre.

Her er nyheter og endringer i skiltforskriftene fra 1. januar 2012:

image: Nye skilter i 2012
image: Nye skilter i 2012


 • Kapittel 2. Fareskilt
  I § 4 inntas nytt skilt: 153 Trafikkulykke
  Vil kun forekomme på variable elektroniske skilttavler.

  image: Nye skilter i 2012


 • Kapittel 6. Opplysningsskilt
  I § 12 inntas nytt skilt: 565 Feil kjøreretning

  image: Nye skilter i 2012


 • Skilt 521 Sykkelfelt endres til å hete 521.1 Sykkelfelt – sideplassert
  Følgende nye symbol og tekst inntas: 521.2 Sykkelfelt – Midtstilt.
  Skiltet angir at kjørebanen har eget kjørefelt for syklende. Skiltet angir dessuten at trafikkreglenes bestemmelser om bruk av sykkelfelt gjelder.

  image: Nye skilter i 2012


 • I kapittel 7. Serviceskilt § 14 tas skilt 610.3 ut.
  Følgende nytt symbol inntas: 625 Rom og frokost.
  Viser vei til sted med rimelig overnatting og bespisning. Sengen har vi sett tidligere, men ikke i kombinasjon med B & B.

  image: Nye skilter i 2012


 • I kapittel 8. Vegvisningsskilt § 16 inntas følgende nytt symbol: 780 Kjetting.
  Anviser egnet plass til å legge på kjetting. Du har kanskje sett et liknende skilt tidligere, eller anvisning med tekst, men nå er er altså symbolet på plass også formelt.

 • 521 Sykkelfelt endres: 521 Sykkelfelt endres til å hete 521.1 Sykkelfelt – sideplassert. I tillegg får vi et nytt skilt som viser at sykkelfeltet er midtplassert:

  image: Nye skilter i 2012


  521.2 Sykkelfelt – Midtstilt:
  Skiltet angir at kjørebanen har eget kjørefelt for syklende. Skiltet angir dessuten at trafikkreglenes bestemmelser om bruk av sykkelfelt gjelder.

  image: Nye skilter i 2012


 • Figur 1088 Signal for kollektivtrafikk erstattes med følgende figur:

  image: Nye skilter i 2012


 • Blinkende signal foran jernbane suppleres med følgende figur:

  Her kan du se de nyeste endringene i skiltfoskriftene, hos Lovdata.no

  *Denne saken ble første gang publisert 29. desember 2011.