Selve inkarnasjonen av luksus: Rolls-Royce Wraith.
Selve inkarnasjonen av luksus: Rolls-Royce Wraith.Vis mer

Nye Rolls-Royce Wraith er avduket

Stjernehimmel i taket. Spirit of Ecstasy. 800 newtonmeters V12-motor. Rolls-Royce Wraith er en drømmebil.

2013 er et jubelår og vi kan bevise det. Hvordan? Lansering av en ny Rolls-Royce-modell skjer nemlig bare en gang hvert jubelår - og i år sto det en fiks ferdig og flunkende ny "Roller" på standen i Genève.

LES OGSÅ:

Historiens sterkeste

Wraith, er det spøkelsesaktige navnet denne gang - en logisk oppfølger til Phantom og Ghost. Modellen er spesiell på flere måter. Vi noterte tre fremtredende punkter:

 1. Det ser ut som en kombikupé - høyst uvanlig i luksusklassen inntil nylig og uansett en uvant Rolls-Royce-silhuett på denne siden av 50-tallet. Men ta det med ro - det er en sedan.
 2. Det er historiens sterkeste Rolls-Royce - med 630 hestekrefter og 800 newtonmeter dreiemoment.
 3. Den har satelitt-assistert girkasse.
 4. Vi har prøvekjørt Rolls-Royce Phantom

  Foto: Fred Magne Skillebæk
  Foto: Fred Magne Skillebæk
  Foto: Fred Magne Skillebæk
  Foto: Fred Magne Skillebæk
  Foto: Fred Magne Skillebæk
  Foto: Fred Magne Skillebæk

  Ser hvordan veien blir - og girer deretter

  For å starte med girkassen, så har vi faktisk vært borti noe lignende ved en tidligere anledning. Det er BMW som har utviklet systemet som er GPS-basert og som hjelper til å forhåndsvelge riktig gir gitt veiforholdene.

  Se maharaja-ens syke, syke Rolls!

  Gjenferd nr. tre - eller fire

  Det ærverdige britiske luksusbilmerket, i dag eid av tyske BMW, har rustet kraftig opp og har heretter tre ulike modeller på programmet, med ytterligere undervarianter i tillegg. Alle har det til felles at navnet henspiller på noe åndelig i betydningen gjenferd, hvilket er en gammel tradisjon for denne - meget tradisjonsrike - produsenten. Figuren på panseret, som er Rolls-Royces emblem, Spirit of Ecstasy, setter malen.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Sportsbil-ytelser

  Wraith er altså tidenes kraftigste fra merket og her produserer som nevnt den mektige V12-motoren på seks liter hele 630 hestekrefter og dreiemomentet er 800 newtonmeter helt nede fra 1.500 omdreininger. Og for en stor og tung luksuskupé er 0 til 100 på 4,6 sekunder helt uhørt. Ytelsesmessig er dette den modellen fra Rolls som konkurrerer nærmest med det tidligere søstermerket Bentley (nå eid av VW-konsernet).

  Inntil nå har Rolls-Royce Ghost vært den sterkeste.

  Ultra-interiør

  "Stjernehimmelen" består av 1.340 fiber-optiske lamper som er vevd inn i takbekledningen.
  Selve inkarnasjonen av luksus: Rolls-Royce Wraith.


  Interiøret er selvsagt i yacht-inspirert treverk av ypperste kvalitet og edelt skinn. Den nevnte stjernehimmelen består rett og slett av 1.340 fiber-optiske lamper som er vevd inn i takbekledningen. "Starlight Headliner", heter denne uunnværlige nyskapningen.

  Vil du vite mer? Vel, bilder sier mer enn de titalls skjermsidene vi kunne brukt på å fortelle alle detaljer om bilen - så nyt heller dem, og ta gjerne en titt på de offisielle videoene vi har mottatt fra Rolls-Royce.

  I Europa vil Rolls-Royce Wraith koste 245.000 euro. De første leveringer til kunder vil skje i fjerde kvartal i år. Det blir vel neppe så forferdelig mange å se på norske veier ...

  Se flere nyheter fra Geneve 2013