Nye regler for bruktimport

Reglene for beregning av bruksfradrag i forbindelse med bruktimport endres. Nå kan du også be om at bilens reelle verdi legges til grunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Endringene ble allerede innført 1. mai og medfører at den tradisjonelle tabellmetoden basert på aldersfratrekk har fått et alternativ. Den forsvinner nemlig ikke helt. I utgangspunktet er det tabellmetoden som benyttes, men dersom kunden ønsker det, kan han/hun inntil 15 dager etter registreringen be om en annen beregning på grunnlag av bilens verdi. Vurderingen tar utgangspunkt i den historiske nybilprisen justert for inflasjon, bruktbilens markedspris ved registrering og eventuelt kilometerstand som avviker betydelig fra gjennomsnittet.

Individuell vurdering

image: Nye regler for bruktimport


Det er altså snakk om en ganske komplisert prosess for å avgjøre bilens reelle verdi mer individuelt. På denne måten vil biler som har falt mer i pris enn alderen skulle tilsi, for eksempel dyre biler med høy kilometerstand, bli billigere. Det er også teoretisk mulig at noen vil bli dyrere og her kommer utfordringen.

Ingen vei tilbake

Det er nemlig ingen angrefrist på forespørselen om alternativ beregningsmetode. Det vil si at dersom du ber om denne, er den bindende i den forstand at resultatet blir avgiften du må betale.

Kildene til verdiberegningen vil være Opplysningsrådet for Veitrafikken og bruktbilboka fra Eurotaxglass. For biler det ikke eksisterer listepriser på, vil verdien beregnes av en enhet fra den aktuelle tollregionen. Dersom du er uenig i avgjørelsen denne treffer, kan du kreve å få resultatet oversendt til en referansegruppe bestående av bransjefolk og en representant for Toll- og avgiftsdirektoratet.

Kilde: Tollvesenet


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!