Nye Opel Adam er offisiell

Det var en stund ventet at den skulle hete Junior. Men Adam ble navnet.

Opel Adam heter den nye småbilen, som har adskillig mer spenstig design enn den andre Opel-småtassen, Agila. Adam var fornavnet på grunnleggeren av Opel, og firmaet heter for øvrig fortsatt Adam Opel AG. Foto: Opel
Opel Adam heter den nye småbilen, som har adskillig mer spenstig design enn den andre Opel-småtassen, Agila. Adam var fornavnet på grunnleggeren av Opel, og firmaet heter for øvrig fortsatt Adam Opel AG. Foto: OpelVis mer

Med sitt nye fremstøt i minibilklassen, den helt nye modellen Adam - oppkalt etter merkets grunnlegger - prøver Opel seg på noe relativt nytt for merket: Å lansere det som skal være en elegant og urban småbil.

Unik bil for hver kunde

Med Adam har Opel villet kombinere spenstig design med muligheten for kunden til å spesifisere sin helt unike bil - med andre ord: Hvert enkelt eksemplar skal kunne "skreddersys" for den enkelte. I bunnen ligger det tre utstyrsnivåer med navn som er like spenstige som designen: Adam Jam, Adam Slam og Adam Glam!

Opel annonserer i tillegg at det tilbys teknologi man oftest forbinder med øvre segmenter, inkludert et nytt innebygd underholdningssystem som integrerer eierens smarttelefon i bilen (Android og Apple iOS).

Les også: Opel med Mokkabil

Liten... pluss

Opel Adam måler like under 370 centimeter meter i lengden og 172 centimeter i bredden, og klassifiseres dermed i A-segmentet, hvor den er blant de større bilene. Bilen har tre dører og er designet for å bevege seg i urbane omgivelser. Bilen har plass til fire og Opel hevder at den oppleves som romslig selv om bilen er liten.

Foto: Opel
Foto: Opel
Foto: Opel
Opel, Adam, Interior Foto: Opel
Opel Adam heter den nye småbilen, som har adskillig mer spenstig design enn den andre Opel-småtassen, Agila. Adam var fornavnet på grunnleggeren av Opel, og firmaet heter for øvrig fortsatt Adam Opel AG. Foto: Opel
Foto: Opel
Foto: Opel
Opel, Adam, Interior Foto: Opel
Opel, Adam, Interior Foto: Opel
Opel, Adam, Interior Foto: Opel
Foto: Opel
Foto: Opel
Foto: Opel
Foto: Opel


Av viktigheten av å være kul

Adam henvender seg først og fremst til det marketingfolket ynder å kalle "trendy og urbane kunder" som leter etter en bil som uttrykker deres personlige stil. Denne målgruppen er i følge de som visstnok forstår seg på slikt, ventet å vokse i årene som kommer.

Opel Adam er den eneste bilen i A-segmentet (minibilene - altså de som er mindre enn de tradisjonelle småbilene i B-segmentet som Toyota Yaris og VW Polo), som utelukkende skal bygges i Tyskland.

Flere biler i A-segmentet:
Best blant de minste?
Peugeot 107 er oppdatert
Elbil ble mest solgt i A-segmentet
Skoda Citigo - minstemann

Bensin er tingen

Opel Adam vil i første omgang bli tilbudt med et utvalg av tre bensinmotorer (1,2 l på 70 hk, 1,4 l på 87 hk og 1,4 l på 100 hk), alle kombinert med en femtrinns manuell girkasse. Alle motorer er tilgjengelige med en såkalt ecoFlex teknologipakke inkludert drivstoffbesparende start/stopp-teknologi. Senere annonseres det at en ny generasjon liten bensinmotor skal gjøre sin premiere i Opel Adam, med direkte bensininnsprøytning, turbolading og start/stopp for forbedret effektivitet og ytelse. Den nye motoren vil bli kombinert med en helt ny generasjon sekstrinns manuell girkasse.

Auto-parkering

Opel Adam skal ifølge produsenten introdusere mange eksklusive og innovative teknologier som vanligvis bare finnes i segmentene over. For første gang er en ny generasjon Avansert Park Assist (APA II), tilgjengelig. Sjåføren aktiverer systemet ved hjelp av en knapp på dashbordet, og systemenheten gir beskjed når bilen passerer en parallell parkeringsplass stor nok til å få plass til bilen. Systemet styrer deretter automatisk inn i parkeringsplassen, mens føreren kun kontrollerer brems, clutch og gir.

Varme i rattet

Parkeringsassistenten kommer alltid i kombinasjon med Side Blind Spot Alert (SBSA) som også benytter ultralydsensorer. Adam er også først ut i sitt segment med oppvarmet ratt slik storebror Corsa var i sin tid, noe som bidrar til å plassere den blant de mer velutstyrte i klassen.

Opel Adam skal være tilgjengelig for bestilling etter sin offisielle verdenspremiere på bilutstillingen i Paris som avholdes fra 29. september til 14. oktober. De første bilene skal være klare for Norge i januar 2013.