Nye krav til EU-kontrollen

Har du et kjøretøy som snart er veteran eller allerede er det? Da kan dette utgjøre store forskjeller for deg.

<b>NYE REGLER:</b> Fra oktober må alle biler som er mellom 30 og 50 år gamle inn til EU-kontroll hvert 5 år.  Foto: Fluid Images/RM Auctions
NYE REGLER: Fra oktober må alle biler som er mellom 30 og 50 år gamle inn til EU-kontroll hvert 5 år. Foto: Fluid Images/RM Auctions Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det gjøres for tiden både små og store endringer i reglementet for EU-kontrollen. I første omgang berører disse endringene veteranbileiere.

LES OGSÅ: Strengere EU-kontroll

Endring fra oktober

Fra og med oktober 2016 skal biler som er mellom 30 og 50 år gamle og registrert som bevaringsverdige kun fremvises til EU-godkjenning hvert femte år, skriver Motorbransjen.no (bak betalingsmur).

Tidligere måtte disse inn annethvert år, som for nyere biler.

Er veteranbilen din eldre enn 50 år slipper du videre kontroller, så sant den er registrert som bevaringsverdig.

- Det er viktig å presisere at de nye kontrollintervallene for eldre kjøretøy gjelder kjøretøy som er registrert som bevaringsverdige og har bruksbegrensning, dette skal fremgå av vognkortet, forteller Leif Halvorsen i Statens vegvesen.

- Det vil i praksis si at kjøretøy som ikke er registrert som bevaringsverdige og som har bruksbegrensning, kan fremvises for trafikkstasjon for å søke om å få kjøretøyet registrert med slike begrensninger dersom bileier ønsker dette, fortsetter Halvorsen.

Du vil da få begrensninger på bruken av kjøretøyet, hvilket innebærer at kjøretøyet ikke skal være en bruksbil, men fortrinnsvis kun benyttes til spesielle anledninger som eksempelvis motorhistoriske samlinger og løp.

- For å få kjøretøyet registrert som bevaringsverdig må kjøretøyet være i orginal utførelse og ikke endret kontruktivt eller utseende messig, forteller Halvorsen.

Foreløpige anslag viser at om lag 11 000 kjøretøy vil være omfattet av de nye reglene for eldre kjøretøy når de trer i kraft 1. oktober 2016.

LES OGSÅ: Du slipper EU-godkjenning på tilhenger og motorsykkel

TRAKTOR TIL GODKJENNING: Fra 2018 må også traktorer innenfor klasse T5 inn til godkjenning. Det innebærer de traktorer som kjører over 40 kilometer i timen.  Foto: AFP
TRAKTOR TIL GODKJENNING: Fra 2018 må også traktorer innenfor klasse T5 inn til godkjenning. Det innebærer de traktorer som kjører over 40 kilometer i timen. Foto: AFP Vis mer


Traktor til kontroll

En annen endring som trer i kraft, riktig nok noe seinere, er kontroll av traktor.

Foreløpig er traktorer fritatt EU-kontroll, men fra 2018 vil også traktorer innenfor kategori T5 bli innkalt til EU-kontroll.

T5 beskriver traktorer som kan ha en fart over 40 kilometer i timen og brukes på offentlig vei.

Foreløpig er det ikke klart hvem som skal utføre kontrollen på traktorer, men Jan Haagensen i Haagensen Holding AS og Kontrollorgan Service uttaler til motorbransjen.no at det blir interessant.

- Det blir interessant å se hvem som skal utføre kontrollen på traktorene. Blir det tungbilverkstedene eller landbruksverkstedene? Vanlige bilverksteder blir det neppe da de ikke har bremsetestere som er store nok, forteller Haagensen til Motorbransjen.no

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!