Nye Euro NCAP-stjerner utdelt

Den lille bybilen Smart Fortwo oppnådde fire av fem stjerner i Euro NCAPs siste kollisjonstest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om fem stjerner begynner å bli ganske vanlig også i småbilklassen, var det neppe mange som hadde forventet at Smart skulle oppnå maksimalt antall stjerner med sin for tiden eneste modell.

270 centimter

Grunnen er at Smart er en svært liten bil, ikke minst i lengden. Mens de fleste småbiler i dag ligger rundt 400 centimeter, måler ikke Fortwo mer enn 270 centimeter fra snute til hekk. Det gir begrensede muligheter og lite deformasjonssoner til å ta opp de voldsomme kreftene som er i omløp under en frontkollisjon.

Best fra siden

image: Nye Euro NCAP-stjerner utdelt

Nye Euro NCAP-stjerner utdelt

  image: Nye Euro NCAP-stjerner utdelt


  Totalt fikk Fortwo 28 poeng for sin voksenbeskyttelse. 13 i frontkollisjonstesten og 14 når den ble rammet fra siden. Det siste poenget ble gitt for beltevarslere. Når det gjelder sidekollisjonstesten skal det bemerkes at testbilen ikke var utstyrt med sidekollisjonsputer som er standard på alle utstyrsnivåer i Norge. Av samme grunn ble heller ikke stolpetesten utført, noe som kunne gitt opptil 2 ekstrapoeng. Sidekollisjonssikkerheten kan dermed i praksis være noe bedre enn hva som fremkommer av disse tallene.

  Skuffende for fotgjengere

  Noen barnebeskyttelsestest ble det av naturlige årsaker heller ikke gjennomført, Fortwo har nemlig ikke bakseter. Fotgjengersikkerheten ble imidlertid utprøvd og her scoret Smart kanskje litt overraskende bare to av fire stjerner, et bevis på at ikke alle produsenter tar denne testen like seriøst som de øvrige mer prestisjefyllte prøvene. Det var først og fremst de øvre delene av fronten til Fortwo som var for harde. Ekstra synd for denne bilen som jo stort sett kommer til å gå i storbyer med mange fotgjengere.

  Fremskritt

  Forrige generasjon Fortwo oppnådde for øvrig bare 22 poeng og dermed tre stjerner for voksenbeskyttelse. Den nye generasjonen er altså et betydelig fremskritt, selv om bilen fortsatt langt fra er blant de sikreste småbilene. Noen direkte konkurrenter finnes ikke å sammenligne med, men både Fiat 500 og Mini klarte full stjernepott da de ble testet på et tidligere tidspunkt.

 1. Store bilder fra testen finner du her.
 2. Her finner du full oversikt over alle resultatene fra Euro NCAP.
 3. Her finner du mer Smart-stoff:

 4. Tester
 5. Nyheter