Nye biler kan gi helseskader

Nye biler har ofte foruroligende høye nivåer av giftstoffer i kupeen. Flere av Norges mest kjøpte biler er blant verstingene.

Det er svenske expressen som gjengir en undersøkelse fra amerikanske healthycar.com. De har målt innholdet av diverse skadelige giftstoffer i luften i kupeen. Blant de som kommer dårligste ut i undersøkelsen er Mazda 3 og 5, Toyota Yaris og Rav4, Kia Sorento og Subaru Forrester. I andre og riktige enden av skalaen finner vi blant andre Volvo S40/V50, BMW X3 og Honda CR-V. Karin Thorán fra den svenske kjemikalieinspeksjonen ber forbrukerne være dette problemet bevisst og fremhever at man skal være forsiktige med å utsette seg unødvendig for slike kjemikalier.

Renhold og lufting
Stoffene det er snakk om er brom, klor og arsenikk som kan forårsake alvorlige helseskader i form av hjerneskader, redusert fruktbarhet og nyre- og hjerteproblemer. For i størst mulig grad å unngå at disse giftstoffene siver ut i kupeen, anbefales det å parkere i skyggen og holde bilen ren. Varme øker innblandingen i luften og derfor anbefales det også å lufte kupeen godt når den er varm.

Kilder: Expressen.se, healthycar.com