Nye Mercedes B-klasse er blant vinnerne så langt i år. Den nye modellen selger mer enn dobbelt så godt som forgjengeren.  Foto: Cato Steinsvåg
Nye Mercedes B-klasse er blant vinnerne så langt i år. Den nye modellen selger mer enn dobbelt så godt som forgjengeren. Foto: Cato SteinsvågVis mer

NYBILSALGET: Fortsatt opp

Blant vinnerne 2012 peker merkene Kia og Subaru seg ut. Og VW er i siget takket være Tiguan.

Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV), har publisert julistatistikken over nyregistrerte biler. Den viser at den positive tendensen fortsetter, på et konsolidert nivå - salgstakten ligger nå jevnt og trutt et par prosent over nivået den lå på i fjor - som var et meget godt år.

Det er bedre enn hva bransjen selv forutså på slutten av året i fjor - de regnet overveiende med en moderat nedgang i 2012. Nå skal det sies at den fortsatt kan komme, men ingenting tyder på noe snarlig fall.

Stjernen Tiguan

VW Tiguan er den suverent mestselgende folke-SUV-en foran Nissan Qashqai og Mitsubishi ASX. Den hjelper VW til en solid førsteplass i juli med 17 prosent markedsandel foran Toyota (11,3 prosent). Foto: Cato Stainsvåg
VW Tiguan er den suverent mestselgende folke-SUV-en foran Nissan Qashqai og Mitsubishi ASX. Den hjelper VW til en solid førsteplass i juli med 17 prosent markedsandel foran Toyota (11,3 prosent). Foto: Cato Stainsvåg Vis mer


Blant merkene, ingen stor overraskelse: Volkswagen på første og Toyota på annen plass fortsetter å dominere stort. Volkswagen rykker kraftig frem igjen i juli med spesielt et bemerkelsesverdig resultat av den nylig oppgraderte folke-SUV-en Tiguan som solgte tre ganger så bra som i juli i fjor og som hittil i år har en markedsandel på tre prosent mot 1,3 prosent i samme periode i fjor. Dette blant annet på bekostning av fjorårets store stjerne, Mitsubishi ASX, som har fått mer enn halvert salget siden i fjor.

Kia og Subaru

Ellers merker vi oss at merkene Kia og Subaru har størst fremgang blant topp 20-merkene, også her takket være folke-SUV-er i begge tilfeller, nemlig henholdsvis Kia Sportage og Subaru XV. (Vårt forsidebilde).

Artikkelen fortsetter under annonsen

To prosent økning

For å bryte ned på detaljnivå: I juli ble det registrert 11.920 nye personbiler. Det er 731 flere enn i juli 2011, hvilket betyr en økning på 6,5 prosent. Tar man hensyn til at juli i år hadde en registreringsdag mer enn juli i fjor, blir tendensen omtrent den samme som tendensen hittil i år, nemlig en økning på to prosent.

I forhold til gjennomsnittet for juli måned de 10 foregående årene, er årets julitall 18 prosent høyere (+1.820 biler). Hittil i år er det registrert 81.275 nye personbiler, det er 1.581 flere enn i samme perioden i fjor eller cirka to prosent. Også bruktimporten er i økning: Det ble bruktimportert 3.075 personbiler i juli. Dette er 356 (+13,1 prosent) flere enn i juli i fjor. Hittil i år er det bruktimportert 17.170 personbiler, dette er 1.682 (+10,9 prosent) flere enn i samme periode i 2011.

Ned med diesel

Tilbakeslaget for diesel, som vi konstaterte forrige måned, bekreftes. Andelen førstegangsregistrerte personbiler med dieselmotor gikk tilbake nok en gang, til 65,5 prosent i juli. i juli 2011 var dieselandelen 76,5 %. Dieselandelen hittil i år er 67,7 %, i samme periode i fjor var den 74,9 %.

Litt "skitnere" i juli

Gjennomsnittlig CO2-utslipp for alle de nyregistrerte personbilene i juli var 132 gram per kilometer, 2 g/km lavere enn i juli 2011, men noe høyere enn snittet hittil i år. I mai var vi til og med nede i 129 g/km.

TEST: Nye Mercedes B-klasse

Elbilsalget stabiliseres

I juli ble det registrert 256 nye personbiler med elmotor, 2,1 prosent av det totale bilsalget. Det betyr at elbilsalget faller litt sammen, og at tendensen stabiliserer seg. Hittil i år er det registrert 1.972 nye personbiler med elmotor eller 2,4 prosent, det er 1.082 (+121,6 prosent) flere enn i samme periode i 2011, men det skal sies at det var først et stykke ut i første halvår i fjor elbilsalget begynte å ta av for alvor.

Mer anekdotisk: Hittil i år er det registrert 13 nye varebiler med elmotor, i samme periode i fjor ble det registrert én varebil med elmotor.

Stadig flere hybrider

Det ble registrert 442 (3,7 prosent) nye personbiler med hybriddrift i juli, dette er 149 (+50,8 prosent) flere enn i juli i fjor. Hittil i år er det registrert 2.686 nye biler med hybriddrift, dette er 11,2 prosent flere enn i samme periode i fjor.

Firehjulsdrift i skuddet

I juli ble det registrert 3 499 nye personbiler med firehjulsdrift, en andel på 29,4 %. I samme måned i 2011 var firehjulsdriftandelen 24,5 %. Hittil i år er firehjulsdriftandelen 28,5 %, mens den i samme periode i fjor var 26,3 %.

Kilde: Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV)