Nybilgaranti og andre tjenester

Mens du får fem års nybilgaranti på en Mitsubishi, Honda eller Galloper, må du nøye deg med ett års nybilgaranti hvis du kjøper for eksempel en Audi, Ford eller en Opel. En stor andel av merkene på det norske markedet kommer med kun ett års nybilgaranti, men den aller største andelen har tre års garanti.

Vi har tidligere skrevet om rust- og lakkgaranti og omtalt de store forskjellene som finnes der, og især på rustgarantien hvor differansen faktisk er på 28 år mellom beste og dårligste rustgaranti. Denne artikkelen finner du her. Nå har vi kartlagt nybilgarantien på 32 merker i Norge, og i tillegg kan vi fortelle deg om andre garantier og avtaler hos de forskjellige merkene.

Fra ett til fem års nybilgaranti

Nybilgarantien som gis på de forskjellige merkene, er svært varierende. De fleste -17 av de 32 merkene som er med i vår oversikt - har 3 år eller 100.000 kilometer nybilgaranti. Det er det som inntreffer først av 3 år eller 100.000 kilometer som bestemmer garantiens utløp. Det er også en del som gir deg kun ett års garanti og fri kjørelengde - dette gjelder for 11 av merkene. Saab er alene som gir 2 års garanti og fri kilometer, mens en liten minoritet bestående av Mitsubishi, Galloper og Honda gir deg 5 års eller 100.000 kilometers nybilgaranti.

Garanti vs. kjøpsloven

Uansett garantien som gis av produsenten, importøren eller forhandleren, så har du 5 års reklamasjonsrett i følge kjøpsloven. Kjøpsloven beskytter deg mot feil og mangler som kan spores tilbake til produksjonen. En garanti skal gi deg rettigheter utover det kjøpsloven gir deg, og vil normalt omfatte utbedringer av feil som måtte oppstå i garantitiden. De fleste utelukker imidlertid reparasjon av typiske slitedeler som bremseklosser. Her skiller imidlertid Mitsubishi seg klart ut med sin servicegaranti, som gir deg gratis service og reparasjoner på bilen i 5 år eller 60.000 kilometer.

For å lese mer om forskjellen på garanti og kjøpsloven, klikk her. Utdrag fra kjøpsloven finner du her. Vi gir deg også gode råd til et godt nybilkjøp - denne artikkelen finner du her. Der forteller vi deg også hva du kan gjøre og hvor du skal henvende deg dersom du finner feil og mangler ved bilen. I korte trekk er regelen at du i første instans skal henvende deg til selger, men du kan også benytte importør eller produsent hvis det er nødvendig.

Veihjelp

Det varierer også i hvilken grad produsenten, importøren eller selgeren gi deg garantier eller avtaler utover nybilgarantien, rust- og lakkgarantien. De aller fleste gir deg en veihjelptjeneste med på kjøpet. Denne varierer i omfang, men halvparten av merkene i vår undersøkelse gir deg 3 års gratis veihjelp i Europa. Noen har begrenset dette til ett år - som VW-produktene (Volkswagen, Audi, Skoda og Seat), Saab, Kia og Daihatsu. Det spesielle for VW- produktene er at mobilitetsgarantien kan fornyes ut i det uendelige, men du må ta en inspeksjonsservice på bilen hvert år for å få fornyet garantien - som altså varer ett år av gangen. Best på slik veihjelptjeneste eller mobilitetsgaranti, er Mercedes-Benz, som gir fem års mobilitetsgaranti (Mobilo Life).

Det er heller ikke alle som gir en slik tjeneste - dette omfatter i alt seks av merkene: Ford, Honda, Hyundai, Mazda, Subaru og Suzuki.

Ytterligere garantier?

Er det så noe mer å innhente av garantier der ute blant bilforhandlerne? Ja, det er faktisk det - hos noen. Mercedes gir altså 30 års garanti mot gjennomrustning, som vi har omtalt tidligere i denne artikkelen om rust- og lakkgaranti. Men det er såpass spesielt at det er verdt å nevne i denne sammenheng.

Så igjen til Mitsubishi Motor Co., som gir 10 års eller 200.000 km elektronikkgaranti på både Galloper og Mitsubishi. Dessuten følger det med en drivstoffgaranti på Mitsubishi, som altså betyr at de garanterer for et maksimumsforbruk på modellene sine de første 15.000 kilometerne og dersom dette overskrides, får du refundert kostnadene ved et eventuelt overforbruk.

Opel gir ett års nybilgaranti, men har tre års garanti på batteri.

Her finner du en oversikt over nøyaktig hvilke garantier du får hos de forskjellige bilmerkene.