Ny VW Phaeton på vei

Det har vært spekulert i om Volkswagen ville gi opp i luksusklassen. Det ser ikke slik ut...

Slik ser Automedia for seg at neste generasjon Volkswagen Phaëton kommer til å se ut. Fasongen på hekken overrasker... Foto: Automedia
Slik ser Automedia for seg at neste generasjon Volkswagen Phaëton kommer til å se ut. Fasongen på hekken overrasker... Foto: Automedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det nevnes ofte at Volkswagen ikke har forutsetninger for å gjøre det stort på luksusmarkedet, grunnet merkets per definisjon (også etymologisk) folkelige posisjonering.

VW-luksus selger - noe

Da glemmer man for det første at SUV-en VW Touareg har gjort det riktig så bra i selskap med biler som Mercedes ML og BMW X5, og for det andre at den luksuriøse, men meget diskrete Phaëton, tross alt har solgt i over 22.000 eksemplarer i Tyskland og har en viss suksess i det asiatiske markedet.

(I mars 2003 testet vi den nye luksusbilen i sin topputførelse med den mektige tolvsylindrede motoren som har en avlegger i Bentleys modeller).

Fire oppgraderinger

Så har da også Volkswagen-toppsjef Martin Winterkorn bekreftet at det kommer en Phaäton II, og det er sannsynlig at den vil dukke opp på markedet i 2013, altså over ti år etter at dagens generasjon ble lansert. Nå skal det sies at dagens generasjon har gjennomgått intet mindre enn fire oppgraderinger underveis hvorav to ansiktsløftninger, og Phaëton er ganske mye mer moderne enn alderen skulle tilsi. Seneste omfattende ansiktsløftning og oppgradering ble vist på bilmessen i Beijingi fjor.

Prestisje

Volkswagen Phaëton var et prestisjeprosjekt forankret i Volkswagen-ledelsen ved tusenårsskiftet, med Ferdinand Piëch i spissen. Mannen var kjent for å ha store ambisjoner for VW-konsernet, som ikke skulle begrenses innen rollen som "folkevogn"-produsent.

Høsten 2002 ble bilen vist første gang og den fikk en delt mottakelse, fra begeistrede klapp på skulderen til fnys om at bilen så ut som en oppblåst Passat. Gjennom årene har imidlertid ingen kunnet benekte at når det gjelder egenskaper var det ikke noe å utsette på Volkswagens luksusbil, og den har tålt sammenligningen med søskenet Audi A8, men også Mercedes S-klasse, BMW 7-serie, Jaguar XJ og Lexus LS.

2013: Phaëton II

Dermed er det altså duket for en fortsettelse på Phaëton-historien og ingenting tyder på at bilen vil få et nytt navn. Derimot kommer bilen til å bli ny fra innerst til ytterst og på bildet ser vi hvordan våre spioner fra Automedia ser for seg bilens utseende, basert på opplysninger og lekkasjer de sitter inne med.

V8 biturbo?

Hva som kommer under panseret? Vel en mulighet er denne: Audi lanserte i år en helt ny A8 med svært oppgradert mekanikk. Og mest av alle en ny V8-biturbo som vi har fått oppleve helt nylig.. Her kan du lese om vår prøvekjøring av flaggskipet S8

Det er lov å håpe at vi vil få se bilen på bilutstillingen i Paris høsten 2012, hvis ikke, sannsynligvis i Genève 2013. Med mindre, i og med at Volkswagen har tenkt å gjøre et nytt fremstøt i luksusklassen i USA, den får première i Detroit i januar det året.

Tiden vil vise.

LUKSURIØST, MEN SOBERT: Interiøret i dagens Phaëton. Foto: Volkswagen
LUKSURIØST, MEN SOBERT: Interiøret i dagens Phaëton. Foto: Volkswagen Vis mer