Ny type fotoboks på vei

Gjør det vanskelig å lure dem.

Fotoboksene har blitt smartere. I hvert fall blir de det snart. Det er bare å stålsette seg. Foto: Stian Gihle
Fotoboksene har blitt smartere. I hvert fall blir de det snart. Det er bare å stålsette seg. Foto: Stian GihleVis mer

I løpet av 2009 kommer en ny type fotoboks på norske veier. Den skal måle din gjennomsnittshastighet på en strekning, i stedet for å måle hastigheten din bare på ett punkt. Målet er lavere hastigheter og mindre trafikkfarlig kenguru-kjøring foran fotoboksene.

Se oversikten over de eksisterende fotoboksene her!
Region nord, midt, vest, sør og øst.

Datatilsynet bekymret

Det nye fotobokssystemet, såkalt strekningsbasert automatisk trafikkontroll, fungerer slik at den måler kjøretøyets gjennomsnittshastighet mellom to punkter. Alle kjøretøy som passerer punktene fotograferes, og bildene av de kjøretøy som overskrider fartsgrensen sendes til Statens Vegvesen for behandling.

Bildene av alle andre kjøretøy slettes automatisk.

- Vi synes det er prinsipielle sider ved at alle skal fotograferes, sier informasjonsdirektør Ove Skåra, til DinSide Motor.

- Man kan tenke seg at når man først innfører dette kan man jo ta til orde for at man bør lagre denne informasjonen for å ta for eksempel kriminelle. Det kan sees som meningsløst å slette det. Den debatten vil veldig fort komme. Men det ville i mindre grad ha kommet dersom man ikke innførte dette, sier Skåra.

Allikevel har Datatilsynet tillit til at Vegvesenet vil ivareta anonymiteten til de passerende bilene. Det er heller konsekvensene av ordningen tilsynet er bekymret for.

Skåra kan fortelle at også Personvernkommisjonen har kommet med en del betenkninger tilknyttet til at man står ovenfor voldsomme utfordringer knyttet til retten til å ferdes anonymt på norske veier.

- Dette fortjener en breiere politisk diskusjon, sier han.

Vi testet avansert fotoboksvarsler

Østlendingene prøvekaniner

Prøveprosjektet med de nye fotoboksene foregikk nord for Lillehammer mellom 2005 og 2006. Det er også her to av de første nye fotoboksene skal settes ut i 2009.

Trafikksikkerhets-seksjonsleder, Finn Harald Amundsen, i Statens vegvesen kan fortelle DinSide Motor at det er to strekninger som skal få de nye fotoboksene i løpet av 2009.

De andre boksene kommer på E18 i Telemark, mest sannsynelig i nærheten av Bamble. Denne vil komme før sommeren.

- Og det vil komme flere etterhvert, sier Amundsen.

Men de nye fotoboksene vil ikke erstatte de gamle. I hvert fall ikke alle de gamle.

- Noen steder vil det fremdeles egne seg med ATK (automatisk trafikkontroll, journ. anm.). Men noen steder vil vi gjrøe dem om til nye, sier han.

- Vi regner med er at dette vil gi en ulykkesreduserende effekt på drepte og skadde på mellom 30-40 prosent.

Her er Norges dødeligste veier

Her er fotoboksene!

DinSide har samlet sammen den siste oversikten over fotobokser som er utgitt av Statens Vegvesen. Siden sist vi lagde denne oversikten, har antallet fotobokser krympet med fem stykker. Amundsen sier dette blant annet skyldes utbygginger av motorvei.

- De som har forsvunnet er steder det har blitt motorvei, for eksempel på E6 i Østfold, sier han.

Se oversikten her:

Region Nord

Region Midt

Region Vest

Region Sør

Region Øst