Ny teknologi

Front Scan, Side Scan, ABSplus, Active Rollover Protection, Dry Braking Function. I sammenheng med ansiktsløftningen får Touareg-kunden en rekke nye valgmuligheter.

Bare i løpet av de tre årene som har gått siden Touareg ble introdusert, har det skjedd en voldsom teknolgisk utvikling i bilverdenen, ikke minst i premium-segmentet. For at Touareg ikke skulle falle av lasset, var det derfor tvingende nødvendig å introdusere nye teknologiske godbiter da Touareg skulle ansiktsløftes. Det har åpenbart Volkswagen forstått. Blant annet har Touareg fått Automatic Cruise Control (ACC), som i praksis er en radarbasert avstandsholder.

Avstands-skanner

Ny teknologi
Ny teknologi

Og når bilen først får en radar, kunne Volkswagen like godt også utvikle Front Scan. Front Scan kan oversettes med avstands-skanner og følger til enhver tid med på avstanden til forankjørende bil. Hvis avstanden blir faretruende kort varsles føreren ved akustiske og visuelle signaler.
Hvis avstanden blir enda kortere og faren for kollisjon er overhengende, advares føreren med en kort bremsepuls. Samtidig klargjøres den hydrauliske nødbrems-assistenten (tidligere pneumatisk) slik at føreren oppnår maksimal bremseeffekt så snart foten flyttes over på bremsepedalen.

En tilsvarende "forhånds-armering" av bremsene utføres forøvrig når bilens ulike sensorer registrerer at føreren slipper gasspedalen uvanlig raskt.

Bremsetørker

Touareg får nå også en såkalt Dry Braking Function. Denne teknologien sørger for at bremseklossene med visse mellomrom legges forsiktig innpå bremseskivene i regnvær, slik at skivene er så tørre som mulig om det skulle oppstå et plutselig behov for nødbremsing.

Blokkeringsfrie bremser som blokkerer

Den som kjører mye på grusvei og annet løst underlag vil også få glede av ABSplus. ABSplus innebærer at ABS-bremsene tillater at bremsene låses i korte intervaller, noe som i sin tur betyr at forhjulene graver seg ned i underlaget. Ifølge Volkswagen skal ABSplus kunne gi inntil 20 prosent kortere bremsestrekning på grus. Likevel skal bilen under full nødbrems være like lett å styre som andre biler med blokkeringsfrie bremser.

Dødvinkel-varsler

Volkswagen introduserer nå også Side Scan Lane Change Assist, et system som minner mye om Volvos BLIS-system. Poenget er nemlig det samme; føreren varsles via blinkende signaler innenfor sidespeilene hvis en bil kommer opp i blindsonen. Hvis føreren aktiverer blinklyset samtidig som en bil befinner seg i dødvinkelen, varsles vedkommende med fire blink.

Vi ser frem til å prøve denne filskift-assistenten her hjemme. Vårt førsteinntrykk er nemlig at Side Scan, som er basert på radar-teknologi, fungerer svært godt. Dette i motsetning til Volvos kamera-baserte system, som erfaringsmessig ikke synes helt ferdig-utviklet.

Rundvelt-assistent

Ny teknologi


Touareg er en høy firehjulstrekker, noe som impliserer større fare for rundvelt enn for andre og lavere biler. Dette har Volkswagen nå tatt konsekvensen av ved å innføre Active Rollover Protection (ARP). Rundvelt-assistenten består av to teknologier. For det første er krengesensorer koblet opp mot antiskrens-programmet (ESP), noe som i utgangspunktet skal forhindre at rundvelt oppstår. Hvis elektronikken imidlertid anser at rundvelt er uunngåelig, aktiveres både beltestrammerne og hodekollisjonsputene for å begrense personskadene.

Skjermbetjent navigasjon

I løpet av de nærmeste månedene får Touareg også en helt ny DVD-basert og skjermbetjent navigasjonsenhet. Dette er på høy tid, navigasjonen som befinner seg i bilen i dag er både treg og visuelt gammeldags. Den som velger navigasjon kan også velge et ryggekamera, noe som blant annet forenkler lukeparkering og påkobling av tilhenger.

Mye å velge blant

Ny teknologi


Volkswagen har nå også inngått et samarbeid med den danske stereo-produsenten Dynaudio, og kan dermed tilby et premium musikkanlegg. Den som har en fet bankkonto kan forøvrig også velge og vrake blant svingbare bixenon-lykter, firesoners klimaanlegg, oppvarmet ratt, oppvarmede bakseter, oppvarmet frontrute, elektrisk innfellbart hengerfeste, 230 Volt-uttak i bagasjerommet, DVD-anlegg for barna, garasjeportåpner, seter i nappa-skinn, glasstak, nøkkelfri adgang og mye mer.

Men hva med seter og interiør? Og hva slags standardutstyr følger med på kjøpet? Vi gir deg svarene her.