Ny SUV med Mercedes-motor: Kyron fra SsangYong

Navnet på denne bilen er mer poetisk enn det høres ut: Kyron betyr nemlig "ubegrenset frihet". Litt av et prosjekt! Mer nøkternt er dette en nyutviklet crossover og ikke noe så enkelt som en ny generasjon SsangYong Musso.

Ny SUV med Mercedes-motor: Kyron fra SsangYong

  1. Store bilder


SsangYong Mussos etterfølger - men ikke erstatter - er nylig blitt introdusert i Korea, og den vil bli presentert for det europeiske publikum i anledning bilmessen i Frankfurt i september. Det er ikke lenge siden vi kunne fortelle om den store flerbruksbilen Rodius, som i Norge kan fås som varebil (se lenke nederst), og Rexton er blitt en etablert SUV-modell. Det er tydelig at produsenten girer opp når det gjelder produktutvikling under kinesisk S.A.I.C.-eierskap.

Utviklet på to og et halvt år

Kyron blir av Ssangyong presentert som en Crossover- altså et slags kompromiss mellom en tradisjonell sedanbasert stasjonsvogn og en SUV. Utviklingen av modellen startet for 30 måneder siden, og den ble nylig utstilt på Seoul-utstillingen under kodenavnet SV-R. Bilen er 4,66 meter lang - eksempelvis måler BMW X5 4,67 meter, og har en akselavstand på 2,74 meter. Den er altså noe mindre enn SUV-broder SsangYong Rexton. Kyron sitter på en modifisert Rexton-plattform og har uavhengig hjuloppheng bak for bedre veigrep. Relativt lite informasjon foreligger om bilen, men det loves at sikkerhet har et sentralt fokus.


Mercedes som bidragsyter

Mercedes-røttene hos SsangYong antydes designmessig på en subtil måte gjennom kreativ design. Designer er Ken Greenley, som har vært sjef for automobildesign-avdelingen ved Royal College of Art i London.

Bilen utstyrt med en 2,7 liters dieselmotor med Mercedes-aner. Det er en Common Rail-enhet døpt CRDi som produserer 176 hestekrefter og trekker med 350 newtonmeters dreiemoment. Denne motoren er kjent fra annen SsangYong-produksjon. En toliters bensinmotor vil også bli tilgjengelig etterhvert. Man kan velge mellom manuell og automatisk girkasse; begge er femtrinnskasser.

Av standardutstyr den nye Kyron får (i hvertfall i Korea - det skal bli spennende å se hva vi europeere får!) er underholdningssystem med DVD og ti høyttalere, parkeringskamera bak og ESP-stabilitetsprogram). Forøvrig er både informasjon og billedmateriale angående modellen foreløpig meget begrenset. Vi vil komme med nærmere omtale hvis det blir aktuelt med et importprogram for Norge.

  • Mer om SsangYong, og spesielt Rodius, finner du her.
  • Store bilder av SsangYong Kyron finner du her.