Ny SUV fra Ford: Troller

Ford setter en ny "back to basics"-SUV i produksjon. Men Troller er ikke et nytt navn.

<b>TØFFESTE I GATA?</b> Troller T4 er en virkelig røff firehjulstrekker av den gamle skolen. Jeep og Land Rover i siktet? Foto: TROLLER
TØFFESTE I GATA? Troller T4 er en virkelig røff firehjulstrekker av den gamle skolen. Jeep og Land Rover i siktet? Foto: TROLLERVis mer

Snodig navn, tenker du kanskje. Men har du vært i Brasil, er det gode sjanser for at du har sett en av de rustikke terrengbilene som bærer dette navnet. Det er nemlig i det portugisisk-talende, enorme sør-amerikanske landet at Troller startet sin virksomhet så sent som i 1995. Merket Troller ble lansert i 1997.

Troll

Ti år senere - i 2007 - overtok Ford roret, og nå lanseres en helt ny modell, dog med en rekke velkjente Troller-trekk, som minner ikke så rent lite om klassisk Jeep, Land Rover og Toyotas tidlige 4x4-modeller. Ford Troller er det enkle navnet, og - ja - Troller er avledet av det engelske medier påstår er det opprinnelig engelske ordet troll.

Kanskje kunne den i Ford-entusiasters ønskedrømmer bli en slags ny Bronco? Den er i hvert fall på helt motsatt side av designskalaen i forhold til «soft-roaderen» Ford Edge.

Den er også mer av en offroader enn den mindre Ford Ecosport.

Fra konsept til produksjon

GODT MOTTATT: Entusiastisk publikum beskuer nykommeren på byen. Foto: TROLLER
GODT MOTTATT: Entusiastisk publikum beskuer nykommeren på byen. Foto: TROLLER Vis mer


De samme entusiaster vil være veldig glade for at Ford bestemte seg for å bygge en produksjonsversjon av den tøffe konseptbilen Troller TR-X, som ble vist på bilutstillingen i São Paulo i 2012.

Det er begrenset med informasjon om bilen, men det blir opplyst at den er utstyrt med en 3,2-liters dieselmotor. Vi går ut fra at den har de ytelsene som ble annonsert på konseptbilen: 165 hestekrefter og et dreiemoment på 380 newtonmeter.

Som på den eksisterende T4-modellen, er bilen utstyrt med en snorkel langs den ene A-stolpen. Denne gjør det mulig for bilen å «puste» under vann, hvilket gir en vadedybde på anselige 80 centimeter. Dette er bare fem centimeter dårligere enn selveste Range Rover Sport. Karosseriet er i rustfritt kompositt-materiale.

Globaliserer

Det at bilen er presentert og bygges i Brasil, behøver ikke lenger bety at vi ikke får se snurten av den her hos oss - Ford satser stadig mer på globalisering, som vi nylig så da Ford Mustang for første gang ble offisielt lansert i Europa.

Troller T4 Foto: TROLLER
MODERNE RØFF: Neste Troller T4 - her uten snorkel. Foto: TROLLER
TØFFESTE I GATA? Troller T4 er en virkelig røff firehjulstrekker av den gamle skolen. Jeep og Land Rover i siktet? Foto: TROLLER
MED SNORKEL: Dagens modell - med et svært synlig attributt på siden. Foto: TROLLER
GODT MOTTATT: Entusiastisk publikum beskuer nykommeren på byen. Foto: TROLLER
Foto: TROLLER