Grand Santa Fe måler 492 centimeter i lengden Foto: Per Ervland
Grand Santa Fe måler 492 centimeter i lengden Foto: Per ErvlandVis mer

Ny stor Hyundai-SUV

Med nye Grand Santa Fe utfordrer Hyundai premiumprodusentene.

Santa Fe er en stor SUV. Men nå kommer det en enda større utgave, betegnende nok med navnet Grand Santa Fe. I praksis er dette en Santa Fe med 10 centimeter forlenget akselavstand som følgelig tilbyr enda mer plass for passasjerer og bagasje.

Mer om Santa Fe kan du lese her.

Designen deler de fleste elementene, men bilen har naturlig nok et litt mer langstrakt preg, noe som kanskje gjør den litt mer elegant og stasjonsvognaktig. Uansett, Hyundai har truffet med en design som ligger fint plassert i samme gate som konkurrentene på det europeiske markedet.

Stor

Grand Santa Fe måler hele 492 centimeter i lengden, 189 i bredden og 169 centimeter i høyden. Det plasserer den et sted i mellom biler som BMW X5, Mercedes ML og Volvo XC90 på den ene siden og Mercedes GL og Audi Q7 på den andre, hva gjelder størrelse. Med andre ord er utfordrerne i dag i praksis premiumbiler.

Eventuelt kan man trekke frem biler som Nissan Pathfinder og nye Mitsubishi Outlander, men Grand Santa Fe blir større og mer eksklusiv enn disse.

Bilen har syv seter, som også vanlige Santa Fe kan ha. Forskjellen er at beinplassen har økt med henholdsvis 50 og 35 millimeter på andre og tredje seterad. I tillegg har avstanden fra setet og opp til taket økt med 10 og 33 millimeter på andre og tredje rad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Hyundai
Grand Santa Fe måler 492 centimeter i lengden Foto: Per Ervland


Større bagasjerom

Du kan forøvrig velge mellom en syvseter- og en seksseterkonfigurasjon. Setene i midten kan uansett justeres i lengderetningen, og de bakerste setene kan legges ned i gulvet. Dersom du gjør det, og bare bruker de to fremre seteradene, får du et bagasjerom på 634 liter. Det er på størrelse med store stasjonsvogner. Økningen i forhold til vanlige Santa Fe er snaut 50 liter.

TEST: Lillebror ix35

Bare én motor

I motsetning til Santa Fe kommer Grand Santa Fe bare med ett motoralternativ, nemlig en 2,2-liters dieselmotor med 197 hester og 436 newtonmeter. Denne er kombinert med en sekstrinns automatisk girkasse. 0-100 skal gå på 10,3 sekunder, med en toppfart på akkurat 200 kilometer i timen. CO2-utslippet er 192 gram per kilometer.

Til høsten

Grand Santa Fe vises nå frem på den store bilutstillingen i Genève hvor vår fotograf har tatt disse bildene, og den kommer til Norge til høsten. Prisene er ikke offisielle, men vanlige Santa Fe koster rett under 600.000 kroner med samme motor. Så kommer et lite tillegg for syv seter og merprisen for en større bil med litt høyere avgifter. Da nærmer vi oss trolig fort 700.000 kroner.

Det er naturligvis mye penger, spesielt tatt i betraktning at vi ikke snakker om noe premiummerke. Men så koster da også premiumalternativene enda en god del mer…