Ny Skoda sportsbil?

Noen vil kalle det en tragedie, andre vil juble av glede. Midt oppe i dette står det en nordmann.

<b>FEIRER:</b> Sånn kan det gå når entusiaster vil feire en gammel kjenning. Audi R8 konverteres til R200 når Skoda 130 RS skal hylles.  Foto: Produsenten
FEIRER: Sånn kan det gå når entusiaster vil feire en gammel kjenning. Audi R8 konverteres til R200 når Skoda 130 RS skal hylles. Foto: Produsenten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er antagelig lenge siden du tenkte på en klassisk Skoda sist, uten at det kan sies å være merkelig. Nå har du derimot en god grunn, for i år fyller Skoda 130 RS hele 40 år.

Dette er dagens Skoda Octavia RS

Og her kommer nordmannen John Haugland inn i bildet.

Han kjørte for Skoda Racing fra 1971 til 1990, og hadde sine beste år i en Skoda 130 RS. Resultatet ble blant annet 106 seire i klassen.

Heller ikke de øvrige entusiastene for merket lar jubileet gå upåaktet hen. Et knippe blodfans har derfor bestemt seg for å lage en hyllest til klassikeren.

Resultatet ble ikke snauere enn at det havnet på DOX Center for Contemporary Art i Praha. Navnet er R200 Non-Fiction.

Se flere bilder:

Foto: Produsenten
Foto: Produsenten
Foto: Produsenten
FEIRER: Sånn kan det gå når entusiaster vil feire en gammel kjenning. Audi R8 konverteres til R200 når Skoda 130 RS skal hylles. Foto: Produsenten
Foto: Produsenten
Foto: Produsenten


Sjelden vare

Å lage en hyllest til 130 RS er å lage en hyllest til noe som knapt har eksistert. 130 RS ble faktisk bare produsert i et antall av 65 biler, og de ble laget i perioden fra 1976 til 1982. Vi snakker med andre ord om kun 12 biler i året i snitt.

Da entusiastene skulle gå i gang med å lage en retroutgave en 130 RS, så fant de det lettere å starte med en eksisterende bil. Valget falt på Audi R8. Eplet har tross alt ikke falt langt fra stammen, for Audi er i dag en del av selskapet.

RS-navnet er ikke ukjent for Audi

Skoda 130 RS: Bilen fyller 40 år, og entusiastene jubler.  Foto: Wikimedia
Skoda 130 RS: Bilen fyller 40 år, og entusiastene jubler. Foto: Wikimedia Vis mer


Tsjekkisk opphav

Det er den tsjekkiske designeren Petr Novak som har tegnet ombyggingen. Fronten måtte bygges kraftig om for å få den rette frontplaten og et sett store runde lykter.

Disse ble hentet fra Bentley Mulsanne, bare for å gjøre det hele litt enklere.

Også baklyktene er hentet fra en eksisterende modell, men der ble donoren en Lamborghini Gallardo.

Og bilen er, som navnet tilsier, ikke fiktiv. I januar skal bilen settes i produksjon. Målgruppen blir kun 24 samlere, som hver er villig til å legge 255.000 euro på bordet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!