Foto: Daimler AG
Foto: Daimler AGVis mer

Ny, ren Mercedes

Opplæringsprosjekt gir spennende resultat...

Mercedes presenterer F-Cell Roadster. Dette er noe ganske annerledes enn det vi er vant til å se fra den kanten, men folk som kjenner bilhistorien godt vil kanskje dra kjensel på linjene. Designmessig er nemlig denne bilen til dels en hyllest til det som regnes som den første Mercedes, nemlig Benz-patent automobil fra... 1886. Det er særlig de originale hjulene som får en til å tenke i de baner.

Bærekraftig

F-Cell Roadster-prosjektet har hatt som hovedformål å foreta en studie i bærekraftig mobilitet. Bilen er et resultat av samarbeid mellom mer enn 150 lærlinger fra Daimler AG i Sindelfingen nær Stuttgart i Tyskland. Disse juniorene i konsernet hadde bakgrunn fra svært varierte områder innen bilkonstruksjon, fra design til mekanikk og elektronikk. Målet var å integrere emnet "alternative drivsystemer" i opplæringen gjennom realiseringen av et konkret kjøretøy.

Historie og fremtid

Foto: Daimler AG
Foto: Daimler AG
Foto: Daimler AG
Foto: Daimler AG
Foto: Daimler AG
Foto: Daimler AG
Foto: Daimler AG
Foto: Daimler AG

Og dette kjøretøyet kombinerer altså fremtidsrettet teknologi med historiske designreferanser. Ekehjulene er som nevnt den eldste. Her finnes også bøtteseter i karbonfiber, trukket i skinn. Fronten er i glassfiber og refererer seg til Formel 1-verdenen. Rattet er erstattet med et "Drive by Wire"-system styrt med en joystick som på en spillkonsoll.


1,2 kW

Nå er ikke dette akkurat noen racerbil. Som miljøvennlig fremkomstmiddel er den noe mer interessant da bilen er utslippsfri takket være brenselcelleteknologi som sørger for en maksimal effekt på "voldsomme" 1,2 kW eller cirka 1,6 hestekrefter (!)

Rekkevidde: 350 km

Vi går ut fra at dette er en svært lett "bil", men allikevel - dette kvalifiserer uten tvil til betegnelsen undermotorisert. Topphastigheten er da heller ikke på mer enn 25 kilometer i timen. Nokk en hyllest til biler fra forhistorien, altså. Men til gjengjeld har bilen en rekkevidde på 350 kilometer, og i de hastighetene det er snakk om blir jo det svært mange timer med utslippsfri bilkjøring.