<strong>MER SYNLIG:</strong> Politiets nye stil skal øke bilenes synlighet i trafikken. Foto: Wemunn Aabø/Politidirektoratet
MER SYNLIG: Politiets nye stil skal øke bilenes synlighet i trafikken. Foto: Wemunn Aabø/PolitidirektoratetVis mer

Ny politibil skal være mer synlig

Politiet tester ut ny uniformering på utrykningskjøretøy for å øke sikkerheten.

De som har noen år på baken, husker den gangen da svartemarja faktisk hadde sort som en del av uniformeringen. Men de siste 24 årene har de uniformerte politibilene vært like her til lands: Hvite med rød og blå markeringer.

Problemet med de gamle fargene er at markeringene knapt har vært synlige i mørket.

Oslo og UP

Politidirektoratet prøver derfor ut ny uniformering av politikjøretøy.

- Vi har lenge sett på behovet for ny uniformering av våre utrykningskjøretøy, og nå er de to første bilene klare for en prøveperiode ut året. Hensikten er å få gode innspill og erfaringer. Når prøveperioden er avsluttet vil vi foreta en evaluering, noe som kan bety at utseendet på bilene endelig kan bli endret, sier Vidar Refvik, assisterende politidirektør i Politidirektoratet i en melding fra Politiet.

To utrykningskjøretøy med ny merking blir nå tatt i bruk av Oslo Politidistrikt, og snart kommer en til. Dessuten skal UP også teste ut den nye uniformeringen på en bil.
Det kan imidlertid komme noen til i løpet av året, ifølge Politidirektoratet. Foreløpig er det biler av typene Mercedes Vito og VW Passat som utstyres med ny dekor.

Les også: Vito får Renault-motor
Les også: Test: Nye VW Passat

MER SYNLIG: Politiets nye stil skal øke bilenes synlighet i trafikken. Foto: Wemunn Aabø/Politidirektoratet
Foto: Wemunn Aabø/Politidirektoratet
I dag er blålysene lite synlige når de ikke er på. Snart testes også ut lysbøyle i blått glass. Foto: Wemunn Aabø/Politidirektoratet
Foto: Wemunn Aabø/Politidirektoratet


Artikkelen fortsetter under annonsen

Sterk refleks

Politibilen slik vi kjenner den i dag. Foto: Per Ervland
Politibilen slik vi kjenner den i dag. Foto: Per Ervland Vis mer


Den nye uniformeringen beholder hvitt som bunnfarge. Svart er også inne igjen som en del av merkingen. Mest oppsikt vil nok imidlertid de fluoriserende effektene i gult vekke. Med store flater skal disse bidra til økt synlighet både i dagslys og nattestid. Se bildet, som viser bilen i mørket.

Det er imidlertid ikke bare-bare å fylle på med reflekterende flater på kjøretøy. Den nye dekoren kjører nå på veiene med dispensasjon fra Vegdirektoratet. Blir dette den endelige utformingen, kreves det godkjenning herfra, og ny forskrift.

Overfor Teknisk Ukeblad anslår Refvik merkostnaden ved ny versus gammel dekor til å ligge på cirka 2.000 kroner per bil.

Se også hvordan andre politibiler kan fremstå:

- Denne typen merking er også i tråd med EU-standarden og er innført i Sverige, sier Refvik, og varsler at den nye uniformeringen kan bli tatt i bruk når ny bilavtale for politiet er på plass neste år.