<b>NETTAUKSJON:</b> Svenske KVD tar med seg forretningsideen fra Sverige og starter opp nettauksjon av biler i Norge. Bildet er fra KVDs hovedkontor utenfor Göteborg. I første omgang blir det avdeling på Løren i Oslo. Foto: Kristin Sørdal
NETTAUKSJON: Svenske KVD tar med seg forretningsideen fra Sverige og starter opp nettauksjon av biler i Norge. Bildet er fra KVDs hovedkontor utenfor Göteborg. I første omgang blir det avdeling på Løren i Oslo. Foto: Kristin SørdalVis mer

Ny nettauksjon av biler

Nå starter svenskene nettauksjon av biler i Norge.

Det er det svenske firmaet KVD Kvarndammen som står bak den nye norske satsningen på nettauksjoner av biler: KVD Norge.

KVD har drevet nettauksjon av biler i mange år i Sverige. Helt svenske priser vil det likevel ikke være når de nå åpner i Norge, for bilene som skal auksjoneres bort er kun bruktbiler fra det norske markedet.

Se vår store guide til bruktbilkjøp!

De blir heller ikke alene på dette markedet. Fra før av finnes det flere bilauksjonsfirmaer i Norge som også driver nettauksjoner; blant annet Oslo Bilauksjon og Økern Bilauksjon.

Jobber med å få på plass samarbeidspartnere

I Norge i dag foregår salg av biler fra leasingselskaper hovedsaklig på lukkede auksjoner inn mot bruktbilforhandlere. Leasingbiler selges altså fra leasingselskapet til bruktbilforhandleren, som så igjen selger den til privatkunder.

I Sverige har imidlertid KVD basert det meste av salget på brukte biler fra leasingfirmaer, offentlige virksomheter og andre mindre og større firmaer med egen bilpark, blant annet DNB Nor og Handelsbanken.

Vi var derfor interessert i hvordan dette vil gjøres i Norge.

Håkon Bråthen er leder for den norske KVD-satsningen. Foto: KVD
Håkon Bråthen er leder for den norske KVD-satsningen. Foto: KVD Vis mer


– Det er litt tidlig for meg å si noe konkret om det. Vi må være konfidensielle på dette ennå, av hensyn til våre samarbeidspartnere, sier Håkon Bråthen, sjef for KVD i Norge, til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det vil være noen store og mellomstore, og noen mindre firmaer, sier Bråthen videre.

Han forteller likevel at aktuelle partnere vil være firmaer innen finans og leasing.

– I tillegg kommer vi til å åpne for salg av private biler i Norge, sier Bråthen.

Men er det trygt?

Auksjoner av biler er selvsagt ikke noe nytt fenomen; og bilauksjoner har eksistert i Norge i mange år.

Det er også verdt å merke seg at alle internettbaserte auksjoner i Norge faller inn under Auksjonsloven, og at bestemmelsene i Auksjonsloven også gjelder ved nettauksjoner.

DinSide har vært med på en slik auksjon, og kunne konstatere at der var det muligheter for kupp!

Christian Demén er testsjef på KVDs hovedkontor i Kungälv i Sverige. Han demonstrerte for DinSide hva en biltest hos KVD innebærer. Foto: Kristin Sørdal
Christian Demén er testsjef på KVDs hovedkontor i Kungälv i Sverige. Han demonstrerte for DinSide hva en biltest hos KVD innebærer. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Bruktbiltest

KVD har en egen avdeling med bilmekanikere som kontrollerer alle biler som skal selges på auksjonene. Bilen kontrolleres både under kjøring på vei, og ved inspeksjon i verksted. Alle bilene skal også leveres med en tilstandsrapport der feil og mangler skal være anmerket, og denne rapporten skal legges ut sammen med bilprospektene.

Bor du i nærheten av Oslo-området vil du også kunne dra til KVDs lokaler (som i førsteomgang er Løren i Oslo) og ta bilen i nærmere øyesyn. Det er det likevel mange som ikke gjør, for ifølge KVD har hele 95 prosent av de svenske kundene kjøpt bilene usett.

Din mening

Kan du tenke deg å kjøpe bruktbil på nettauksjon? (Avsluttet)
Ja, men jeg vil se på bilen selv først(34%) 660
Ja, helt klart(28%) 547
Nei, aldri(23%) 447
Kanskje(14%) 268
Ingen mening(1%) 25
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Kan du tenke deg å kjøpe bruktbil på nettauksjon, usett? Stem i avstemmingen til høyre, eller skriv din mening i debatten nedenfor.

Oppstart i oktober/november

Oppstart er satt til månedsskiftet oktober/november, og målet for den norske driften er å omsette rundt 7.000 personbiler per år, og målet er å utvide til fire-fem anlegg på sikt.

Hva koster det å selge som privatperson?

Privatpersoner kan også selge bilen sin via KVDs norske auksjon.

Nøyaktig hva det koster er imidlertid usikkert, fordi det vil være avhengig av prisen du får for bilen din:

KVD sitt salær for å ta hånd om hele salget av din bil er 5 prosent av salgsprisen, minimum kr. 6.250 kroner og maksimum kr. 15.000 kroner. Som introduksjonstilbud får du 6.000 kroner i rabatt på den første auksjonen.

Det er du, sammen med KVDs verdivurderere, som setter en minstepris for bilen din. Bilen selges altså ikke under denne minsteprisen.

Til sammenligning reklamerer Oslo Bilauksjon akkurat nå om at de selger bilen din gratis, dersom årsavgiften for 2012 er betalt. Økern bilauksjon tar 1.000 kroner for å selge bilen din.

– Det er flere bilauksjonsfirmaer i Norge som også driver nettauksjon; hvordan skal dere hevde dere mot dem som allerede er etablerte?

– Vi føler at vi representerer en litt annen selgergruppe som sannsynligvis vil selge biler i en litt høyere prisgruppe. Betydningen for den selgergruppen i forhold til den omfattende tjenesten vi tilbyr, vil være attraktiv. Vi tar også betalt fra både selger og kjøper, dette er fordi vi er helt avhengig av å ha en helt nøytral posisjon mellom kjøper og selger - vi kan ikke ta bare betalt av den ene parten og ikke den andre, sier Bråthen til DinSide.

Men konkurrentene er ikke overbevist

– Når Håkon Bråthen sier at Oslo Bilauksjon ikke er nøytrale fordi vi ikke tar betalt for å selge biler er det feil, mener Kjell-Espen Thoresen fra Oslo Bilauksjon.

– I praksis vil jo KVDs salær bare si at selger får dårligere betalt for bilen, mens kjøper må betale mer, fortsetter Thorensen, som forteller at selskapet bruker NAF som en uhildet aktør på teknisk vurdering av av alle biler med en verdi på 100.000 kroner eller mer.

– Også det bygger opp under min påstand om at vi er en nøytral aktør, fortsetter Thoresen.

– Bråthen hevder også at leasingselskaper bare selger til bilforretninger i Norge, også det mener jeg er feil. De store leasingselskapene har salgskanaler direkte ut i forbrukermarkedet, og at vi har mange rammeavtaler med stat og kommune skyldes vel at vi har drevet med bilauksjon i over 20 år og kan alt om vår rolle som kommisjonær, avslutter Thoresen i en kommentar til DinSide.