Ny musikk skal gjøre deg til en bedre sjåfør

Visste du at det er lagd musikk som gjør at den lange veien til hytta føles kortere, eller gjør deg mindre stresset i kø? Vel, her er det du skal høre på!

<B>LYD-BIL(DE): </B>Håkan Lidbo har produsert mer enn 250 album. Nå har han involvert seg i den ultimate bilmusikken.  Foto: SOUNDS FOR DRIVING
LYD-BIL(DE): Håkan Lidbo har produsert mer enn 250 album. Nå har han involvert seg i den ultimate bilmusikken. Foto: SOUNDS FOR DRIVING Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er bilutleiefirmaet Europcar som står bak forskningsprosjektet «Sounds for Driving». Det har resultert i en samling med sju låter som skal gjøre deg til en bedre sjåfør.

Musikken er satt i sving av den svenske produsenten og radioprofilen Håkan Lidbo, og låtene er lagd spesielt for sju ulike kjøresituasjoner.

De vanskelige følelsene

- At musikk påvirker følelsene våre, er det ingen tvil om. Men å komponere musikk for spesielle kjøresituasjoner, er noe helt nytt. Følelsene er veldig subjektive, fordi man sjelden er klar over hvilke følelser som dukker opp før de plutselig er der, sier Lidbo til svenske M3.

Basert på forskning på hva musikk gjør med oss, har lydeksperten Martin Ljungdal Eriksson komponert låtene, som nå skal forhåndsinstalleres i alle Europcar sine leiebiler.

Forskning

Musikk påvirker våre følelser og gjør at vi kan håndtere et problem opptil 30 prosent raskere i et riktig (= stille ) lydmiljø . Musikken som spilles i mange kjøpesentre, er også et resultat av forskning som har vist at et ønske å kjøpe øker med det riktige sangvalget.

Rolig musikk har en betydelig effekt på det autonome nervesystemet og bidrar til redusert hjerterytme, nedsatt blodtrykk og lavere kortisolnivåer (som kroppen skiller ut i stressende situasjoner ). Lavfrekvent støy som kommer fra dekkene og motoren, kan føre til tretthet og øke stresset av kjøring, skriver svenske AMS.

SJU LÅTER: To svensker har studert hva musikk gjør med oss og har nå lagd sju låter som gjør bilkjøringen til en lek.  Foto: SOUND FOR DRIVING
SJU LÅTER: To svensker har studert hva musikk gjør med oss og har nå lagd sju låter som gjør bilkjøringen til en lek. Foto: SOUND FOR DRIVING Vis mer


Dopamin

Forskning viser at dersom vi lytter til musikk som gir en slags utfordring, skilles det ut dopamin, hjernens belønningsstoff. Familiær musikk gir ingen spesiell effekt. Det gjør heller ikke for «komplisert »musikk.

Musikkprodusenten Håkan Lidbo har derfor komponert enkel housemusikk - som er litt uklar og ordnet i ulike beats - noe som skal gjøre den tilstrekkelig utfordrende å lytte til.

Rask og heftig hardrock kan få deg som sjåfør til ubevisst å gi gass eller kjøre mer uberegnelig. Fordelen med rask musikk er at situasjonen blir oppfattet som kortere. Motsatt er rolig, klassisk musikk som kan gjøre føreren døsig og skape følelsen av langsom kjøring.

LES OGSÅ: Denne musikken må du IKKE høre på når du kjører

Musikk for tissetrengte

På nettstedet Sounds for Driving ligger flere lydspor du kan kan teste ut.

LEIEBIL-MUSIKK: Europcar har forhåndinstallert låtene i sine leiebiler.
LEIEBIL-MUSIKK: Europcar har forhåndinstallert låtene i sine leiebiler. Vis mer

Alle er mindre enn åtte minutter i lengde og tilrettelagt for sju forskjellige trafikksituasjoner.
Europcar beskriver disse med følgende titler: «Endelig på vei», «Landeveiskjøring», «Nattkjøring», «Langkjøring», «Bykjøring», «Bilkø» - og et bonusspor som visstnok skal hjelpe deg litt lengre på vei om du er tissetrengt...

Tre av låtene finnes gratis på Spotify, iTunes og Soundcloud.

LES OGSÅ: Slik blir Apples CarPlay

Kriterier for musikken:

• Langsom og følsom
• Helst 60-0 bpm (beats per minute)
• Instrumental
• Maksvolum rundt 60 dB (normal samtale), 70 dB oppleves som dobbelt så høyt
• Minst 30 minutter lang

SE VIDEO: "Sounds of driving"

Dette gjør musikk med oss

Martin Ljungdahl Erikssons metastudie viser hvordan lyd påvirker mennesker i ulike situasjoner:

  • Vi hører helst på musikk i ensomhet, som når vi gjøre husarbeid eller kjører bil.
  • I et stille miljø med musikk på ørene øker sjansene for å løse oppgaver mer
  • tilfredsstillende og effektivt.
  • Kortisol, eller hydrokortison, er et hormon som skilles ut i kroppen når vi er stresset.
  • Rolig musikk har en betydelig påvirkning på det autonome nervesystemet og senker hjertefrekvens, blodtrykk og kortisolnivåer.
  • Musikk kan redusere stress og bedre humøret. Det har vist seg at mennesker som er i godt humør, er mindre aggressive og egoistiske.
  • Studier har vist at musikalsk stimulans gjør at man opplever at tiden går fortere når man venter.
  • Flertallet av førerne beskriver også at en eventuell frustrasjon under bilkjøring kan minskes når de hører på musikk i bilen. De føler samtidig at de vinner igjen «tapt tid».

LES OGSÅ: Slik deler du musikken din - uavhengig av tjeneste

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!