Ny kupé fra Maserati: Her er Granturismo!

Maserati er en erfaren produsent i det såkalte GT-segmentet. Nye Maserati Granturismo føyer seg pent inn i rekken av store, raske og luksuriøse kontinentalkryssere med et sportslig preg laget av den fyrige italienske bilmakeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Granturismo fortsetter i samme spor som forgjengeren Coupé. Og akkurat navnevalget er litt overraskende. Vi, og flere med oss, hadde trodd at den nye modellen skulle videreføre navnet Coupé også i denne generasjonen. Oppskriften er imidlertid den samme med frontmontert V8'er som sitter langt bak i motorrommet, bakhjulsdrift, et luksuriøst interiør og en lidenskapelig design. I tillegg lover Maserati en sportslig og involverende kjøreopplevelse, ikke utenkelig når man ser på Maseratis andre modeller.

Pininfarina

Designen er utført av Pininfarina, og viderefører og fornyer italienernes formspråk på en elegant måte. Fronten er klart Maserati-preget og linjene for øvrig typisk for frontmotoriserte og europeiske sportsbiler. Innvendig preger det røde skinnet og den høye midtkonsollen den intime kupeen. Baksetene er nok i overkant trange for voksne mennesker, men kan fungere for barn eller som nødseter på korte turer. I praksis blir det nok likevel hovedsakelig bagasje som finner veien inn bak de dype forsetene.

Automatkasse

image: Ny kupé fra Maserati: Her er Granturismo!

Ny kupé fra Maserati: Her er Granturismo!

  1. Store bilder


Motoren stammer fra Ferrari og måler 4,2 liter i slagvolum, fordelt på åtte sylindre. V8'eren yter 405 hestekrefter og er kombinert med en sekstrinns automatisk girkasse nylig introdusert i Quattroporte. Girkassen er av typen "adaptiv", det vil si at den tilpasser seg etter førerens aktuelle kjørestil, og er montert rett i bakkant av motoren og muliggjør en prosentvis vektfordeling på 49/51 frem/bak. Valget av girkasse er interessant siden luksussedanen Quattroporte nå tilbys både med en halvautomatisk, sekvensiell type og denne automatiske sekstrinnskassen. Den halvautomatiske kassen ble i sportsligste laget for mange av kundene som etterspurte en mer komfortabel kjøreopplevelse. Derfor er det verdt å bemerke at Maserati har gått for denne løsningen også i den mindre og mer sportsbilaktige Granturismo.

Større motor senere?

image: Ny kupé fra Maserati: Her er Granturismo!


Det har vært spekulert mye i om det kommer en sterkere variant på et noe senere tidspunkt. Sannsynligvis snakker vi da om en litt større V8'er på drøyt 4,5 liter med cirka 470 hestekrefter. I en slik utgave er det kanskje mer sannsynlig at Maserati vil tilby den sportsligere halvautomatiske girkassen, ikke minst fordi den muliggjør en heldigere vektfordeling som i sin tur gir bedre traksjon i den bakhjulsdrevne italieneren.

Maserati Granturismo debuterer på bilutstillingen i Genève tidlig neste måned.

  • Store bilder finner du her.
  • Her finner du mer Maserati-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Spionbilder