Ny generasjon Maserati Quattroporte

Det er best å ikke oversette modellnavnet til norsk. Men bilen, den legger man merke til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når man tenker på store luksuslimousiner eller firedørs gran turismo-biler, kan man muligens utvide trioen Audi, BMW og Mercedes til å inkludere Jaguar og Lexus på listen. Til nød også Aston Martin og Porsche.

Men Maserati? Nei, det er et merke de aller færreste nordmenn tenker på.

Sjette generasjon

Første generasjon Maserati Quattroporte. Denne 1968-modellen er fotografert på et klassiker-treff i 2007. Foto: Wikimedia Commoms / Ligabo
Første generasjon Maserati Quattroporte. Denne 1968-modellen er fotografert på et klassiker-treff i 2007. Foto: Wikimedia Commoms / Ligabo Vis mer


Ikke desto mindre har hele fem generasjoner Maserati Quattroporte jevnt og trutt funnet veien til de mer originalt tenkende rikingene. Og nå er generasjon seks her. Maserati skrur i den anledning opp ambisjonsnivået sitt ganske betraktelig - de håper å selge opp mot 15.000 eksemplarer av nykommeren.

Quattroporte låter kanskje flott, men som modellnavn på norsk ville det utvilsomt fremstå som noe latterlig. Det betyr rett og slett "fire dører". En Cinqueporte er forøvrig visstnok på trappene.

Første generasjon Maserati Quattroporte. Denne 1968-modellen er fotografert på et klassiker-treff i 2007. Foto: Wikimedia Commoms / Ligabo


V6 og V8

Maserati gjør et nummer av at motorene er produsert ved Ferraris fabrikker i Maranello. Det dreier seg om en 3.0 V6 biturbo og en 3.8 V8 - også den biturbo. Dette er tradisjon hos Maserati. V6-maskinen har en toppeffekt på 410 hestekrefter og et dreiemoment på 550 newtonmeter. V8-motoren på sin side yter 530 hestekrefter og har et maksimalt dreiemoment på 710 newtonmeter. V6 kan leveres med firehjulsdrift, og automatgirkassen har åtte trinn.

Video:


Lettere, raskere, nøysommere

Som sine konkurrenter lover Maserati større, men samtidig lettere bil og lavere forbruk. De presiserer at V8-utgavene har 20 prosent lavere forbruk og er 100 kg lettere enn bilen den erstatter, med lik fordeling av masse mellom akslene.

Svær

Maserati Quattroporte er en stor bil. Akselavstanden er 317 centimeter. Dimesnjonene er limousin-klasseen: Lengden er 526 cm, bredden 195 cm og høyden 148 cm. Bagasjerommet skal romme 530 liter.

Nye Maserati «Fire Dører» kommer på markedet i februar 2013.