<strong>NY OPPDATERING:</strong> Tesla Model X (bildet), og Model S får med oppdateringen til versjon 8.0 forbedringer av autopilotfunksjonen og en potensielt livreddende temperaturbegrenser for varmt eller kaldt vær (versjon 8.1), også når bilen står parkert. Foto: Jamieson Pothecary
NY OPPDATERING: Tesla Model X (bildet), og Model S får med oppdateringen til versjon 8.0 forbedringer av autopilotfunksjonen og en potensielt livreddende temperaturbegrenser for varmt eller kaldt vær (versjon 8.1), også når bilen står parkert. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Tesla med oppdatering 8.0

Ny funksjon hindrer bilen i å bli for varm - eller for kald

Via meldinger på Twitter har Tesla-sjef Elon Musk annonsert betydelige forbedringer på bilene. De rulles ut i disse dager.

Publisert
Sist oppdatert

Det var i går ettermiddag lokal tid at Elon Musk annonserte at oppgraderingen av Tesla-modellenes software ville begynne samme kveld.

De første kundene kunne teste de første oppgraderingene fra om ettermiddagen den 22. september - 8.0 skal innføres gradvis på både Tesla Model S og på Model X. Om Model 3 vil få tilsvarende funksjoner, vet vi ikke.

Går på radar

Mange vil kanskje synes at den viktigste forbedringen består i å ha gjort autopiloten mer presis, etter at det har forekommet ulykker der den selvkjørende funksjonen anses å ha spilt en rolle. Her bruker Tesla, i tillegg til kamerateknologien, radarteknologi - som er blitt installert på bilene siden 2014.

Tesla anser den som mindre følsom for dårlige værforhold enn LIDAR-teknologien mange konkurrenter benytter. Den skal nå også ha blitt betydelig forbedret når det gjelder presisjon i analysen og gjenkjennelsen av omgivelsene, noe som visstnok har vært radarteknologiens svakhet tidligere.

Detaljene om Autopilot-oppdateringen finnes på Teslas hjemmesider.

<strong>FORBEDRET:</strong> Med radarteknologi skal skal autopiloten ha blitt bedre til å "se" hva som foregår rundt bilen. Foto: Jamieson Pothecary
FORBEDRET: Med radarteknologi skal skal autopiloten ha blitt bedre til å "se" hva som foregår rundt bilen. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Skal redde liv

Men Musks egen favoritt ifølge ham selv, er den automatiske temperaturbegrenseren, potensielt livreddende. Man vet jo at det dessverre regelmessig forekommer at barn eller kjæledyr dør på grunn av overopphetede biler som er blitt hensatt i solskinn - der temperaturen inne i kupéen kan overstige 70 grader. I enkelte geografiske områder skjer det også at personer fryser i hjel i bilen om vinteren.

Oppgradering 8.0 inneholder derfor en funksjon som setter igang klimaanlegget når temperaturen overstiger et visst nivå og aldri la den overstige 40 grader.

Det er meningen at dette skal fungere så lenge batterikapasiteten er minst 20 prosent og ifølge Musk skal den kunne brukes i et helt år med fulladet batteri.

Den norske importøren presiserer

23. september kom en pressemelding fra den norske importøren. Der kan i tillegg Communications Manager Norway, Even Sandvold Roland presisere at oppdateringen som begynte å rulle ut gradvis i USA den 21. september, forventes til Europa i løpet av en til to uker.

Dessuten:

  • Alle menyene og alle appene på touchskjermen har fått et oppdatert utseende.
  • Navigasjon har blitt forbedret med en turplanlegger, enklere søk og snarveier for å raskt finne veien hjem og til jobb.
  • Mediespilleren har blitt redesignet i den hensikt å gi den et mer intuitivt og personlig preg, med større vekt på innholdet til eieren.

Les også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer