Ny forskrift: Kraftigere fjernlys!

Det er to tilsynelatende motsetninger i Vegdirektoratet nye utspill. For det første ønsker de å unngå at du skal blendes, i andre omgang vil de tillate sterkere fjernlys.

I forslaget som nå er ute på høring påpeker Vegdirektoratet at dagens lovverk gjør det vanskelig å slå ned på feilaktig bruk av tåkelys. Mange biler er utstyrt med slikt lys til bruk under vanskelige kjøreforhold, men brukes til hverdags og kan da -- i følge svenske undersøkelser -- redusere siktstrekningen med opptil 16 prosent for motgående kjøretøy ved kjøring i mørket når tåkelysene er tent sammen med nærlysene.

Forslaget fra Vegdirektoratet går i all korthet ut på at politiet skal kunne reagere med forenklede forelegg dersom de oppdager feilaktig bruk av tåkelys.

Fra 360 til 480 lux på 6 lamper

Under kjøring med vanlige fjernlys tent, er imidlertid ikke Vegdirektoratet like bekymret for blendingsfaren. I det samme forslaget går de inn for å heve grenser for maksimalt tillatt lux-styrke fra dagens nivå på 360 lux til 480 lux, fordelt på inntil 6 lyskastere foran mot 4 lyskastere slik det er tillatt i dag.

Forslaget er del av en justering mot EU-standarder.

Mer lys uten mavesår

-- NAF støtter Vegdirektoratets ønske om å redusere feilaktig bruk av tåkelys, sier informasjonssjef i Norges Automobilforbund Egil Otter, som videre kommenterer at NAF har mottatt høringsforslaget og vil avgi uttalelse senere i høst.

-- Problemet består blant annet i at mange bruker tåkelys kontinuerlig fordi det ser pent ut. Jeg tror ingen pådrar seg mavesår av den grunn, humrer Egil Otter.

Andre lysende artikler på DinSide Bil:

Se og bli sett: våre tips for riktig lysbruk
Slik bytter du lyspærer
Slik bruker du tåkelysene riktig