Ny forskrift: Kraftigere fjernlys!

Det er to tilsynelatende motsetninger i Vegdirektoratet nye utspill. For det første ønsker de å unngå at du skal blendes, i andre omgang vil de tillate sterkere fjernlys.

I forslaget som nå er ute på høring påpeker Vegdirektoratet at dagens lovverk gjør det vanskelig å slå ned på feilaktig bruk av tåkelys. Mange biler er utstyrt med slikt lys til bruk under vanskelige kjøreforhold, men brukes til hverdags og kan da -- i følge svenske undersøkelser -- redusere siktstrekningen med opptil 16 prosent for motgående kjøretøy ved kjøring i mørket når tåkelysene er tent sammen med nærlysene.

Forslaget fra Vegdirektoratet går i all korthet ut på at politiet skal kunne reagere med forenklede forelegg dersom de oppdager feilaktig bruk av tåkelys.

Fra 360 til 480 lux på 6 lamper

Under kjøring med vanlige fjernlys tent, er imidlertid ikke Vegdirektoratet like bekymret for blendingsfaren. I det samme forslaget går de inn for å heve grenser for maksimalt tillatt lux-styrke fra dagens nivå på 360 lux til 480 lux, fordelt på inntil 6 lyskastere foran mot 4 lyskastere slik det er tillatt i dag.

Forslaget er del av en justering mot EU-standarder.

Mer lys uten mavesår

-- NAF støtter Vegdirektoratets ønske om å redusere feilaktig bruk av tåkelys, sier informasjonssjef i Norges Automobilforbund Egil Otter, som videre kommenterer at NAF har mottatt høringsforslaget og vil avgi uttalelse senere i høst.

-- Problemet består blant annet i at mange bruker tåkelys kontinuerlig fordi det ser pent ut. Jeg tror ingen pådrar seg mavesår av den grunn, humrer Egil Otter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre lysende artikler på DinSide Bil:

Se og bli sett: våre tips for riktig lysbruk
Slik bytter du lyspærer
Slik bruker du tåkelysene riktig