Ny folke-SUV fra Ford

Vår samarbeidspartner Automedia har knipset bilder av en bil som ligner en C-Max med høy bakkeklaring. Det vi i praksis ser på bildene er uttestingen av Fords kommende folke-SUV; Cross-Max.

Vår samarbeidspartner Automedia spår at Ford Cross-Max vil se slik ut. Bildet er manipulert.
Vår samarbeidspartner Automedia spår at Ford Cross-Max vil se slik ut. Bildet er manipulert. Vis mer

Ny folke-SUV fra Ford

  1. Store bilder


Med unntak av Land Rover, kan de europeiske bilprodusentene deles inn i to grupper: De som konsekvent har holdt seg unna høye firehjulstrekkere - og de som utelukkende har satset på eksklusive premium-SUVer.

Freelander og RX4

Resultatet er at europeiske bilprodusenter kun har frembrakt to folke-SUVer. Den ene er Land Rover Freelander, som snart kommer i helt ny versjon. Den andre er Renault Scenic RX4, som har gått ut av produksjon.

Enkelte vil kanskje hevde at Fiat Sedici og nykommeren Opel Antara er europeiske folke-SUVer, men det mener ikke vi. For det første er Sedici en søstermodell av japaneren Suzuki SX4. For det andre passer den verken størrelses- eller designmessig inn i vår definisjon av "folke-SUV". Opel Antara, som introduseres i januar 2007, er søstermodell av koreaneren Chevreolet Captiva og skal bygges i Korea.

Overlatt til asiater og amerikanere

Det som i hvert fall er sikkert, er at bilen ikke vil bli like tøff som denne, Fords konseptbil Iosis X.
Det som i hvert fall er sikkert, er at bilen ikke vil bli like tøff som denne, Fords konseptbil Iosis X. Vis mer


Faktum er dermed at de europeiske bilprodusentene i praksis har overlatt det lukrative folke-SUV-markedet til japanske, koranske og amerikanske produsenter.

Men dette skal det etter hvert bli en slutt på. Nesten samtlige europeiske bilprodusenter arbeider for tiden med utviklingen av høye firehjulstrekkere i folkelige prisklasser. En av dem er Ford, som nå er fotografert under uttesting av en bil som sannsynligvis vil bære navnet Cross-Max.

Ford Maverick

Ny folke-SUV fra Ford


Nå er det faktisk slik at Ford faktisk er en av to europeiske bilprodusentene som allerede i dag kan tilby en folke-SUV; Maverick. Dette er imidlertid ikke en europeisk modell, men en Europa-tilpasset variant av amerikaneren Ford Escape. Maverick har enkelte sterke sider, deriblant er den både romslig og komfortabel. Hovedinntrykket er imidlertid at Maverick er en gammeldags bil, som ikke holder følge med japanske og koreanske konkurrenter. Siden bilen kom til Norge i 2003 er det bare solgt snaue 400 eksemplarer, noe som viser at bilen ikke akkurat favner et stort publikum. Til sammenligning er det hittil i år solgt mer enn 2.800 Suzuki Grand Vitara og like mange Toyota RAV4.

Tidlig i 2008

Maverick er med andre ord ingen bil for fremtiden. Derfor regner Automedia med at Ford arbeider på spreng med å få ferdig en ny folke-SUV og at denne sannsynligvis vil være på plass i butikkene tidlig i 2008. Ford Cross-Max vil sannsynligvis bygges på samme plattform som Ford Focus, men vil selvsagt få firehjulsdrift og høy bakkeklaring.

For sent ute?

Ny folke-SUV fra Ford


Spørsmålet er imidlertid om ikke Ford er for sent ute - i hvert fall hvis målet er store produksjonsvolumer. Mange analytikere har spådd at SUV-trenden er på hell, og at økt miljøbevissthet og generelle mote-trender på sikt kan gi et kraftig fall i salget av høye firehjulstrekkere.

I tillegg må Ford regne med svært tøff konkurranse. Konkurransen er knallhard allerede i dag, og innen 2009 vil nok flere av Ford europeiske konkurrenter også være på banen. Deriblant Volkswagen Tiguan.

Ford Cross-Max (hvis dette blir det endelige navnet) blir sannsynligvis avduket første gang på den store Frankfurt-utstillingen høsten 2007 og introdusert i markedet tidlig i 2008.

  • Store spionbilder finner du her.
  • Relaterte artikler:

  • Ti nye RAV4-konkurrenter på trappene
  • Her finner du mer Ford-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder