Norsk Saab-avtale

Koenigsegg har undertegnet en intensjonsavtale om å kjøpe kriserammede Saab fra amerikanske GM.

Det meldte svenske SVT i går. Koenigsegg har lenge vært blant interessentene, men det er nok kanskje likevel relativt overraskende at det nå virker som det blir den lille superbilprodusenten som overtar eierskapet. Koenigsegg har ingen erfaring med masseproduksjon eller normale biler og er et selskap i en helt annen størrelsesorden.

Kapital

Det er nok først og fremst superbilprodusentens finansielle krefter som gjør Koenigsegg aktuell som kjøper. I følge svenske Dagens Industri skal man ha samlet så mye penger at man foreløpig ikke har behov for den svenske stats lånegarantier.

Nordmann i spissen

Det er en samling norske og amerikanske investorer med norske Bård Eker med base i Fredrikstad, i spissen som står bak kapitalen. Dermed får Saab sterke norske eierinteresser. Eker har hele tiden vært åpen på at han ønsker å kjøpe Saab, og omtales av mange som arkitekten bak oppkjøpet som nå altså virker å bli virkelighet.

Kan ta noe tid

Selv om en intensjonsavtale er undertegnet, kan det ennå ta en stund før kjøpet er gjennomført, noe som heller ikke er offisielt bekreftet at vil skje. Koenigsegg må gjennom forhandlinger med GM om overdragelsen av bil. Dette tar gjerne noen måneder.

De neste årene

Fredrikstadbaserte Bård Eker slik han fremstår på Eker Groups nettsider. Foto: Eker Group
Fredrikstadbaserte Bård Eker slik han fremstår på Eker Groups nettsider. Foto: Eker Group Vis mer


Saab er i en svært tøff situasjon rent økonomisk, men etter lang tids modelltørke, står nå nye Saab 9-5 nesten klar. 9-3X er også nylig lansert. Dermed skulle man i alle fall tro at Saab har muligheten til å oppleve et betydelig salgsoppsving de nærmeste årene. Den kanskje viktigste utfordringen vil dermed bestå i å effektivisere drift og produksjon, samt å finne nok ressurser til å fortsette produktutviklingen med tilstrekkelig tyngde og hastighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har ikke lyktes Dinside Motor å komme i kontakt med Bård Eker, Eker Group eller Koenigsegg.

Kilder: SVT, Dagens Industri