Gjenkjennelig amerikansk stil over det påkostede førermiljøet i Jeep Grand Cherokee. Tradisjonell luksusfølelse kontrasterer med enkelte av konkurrentenes tyske hi-tec premium-stil. Foto: Knut Moberg
Gjenkjennelig amerikansk stil over det påkostede førermiljøet i Jeep Grand Cherokee. Tradisjonell luksusfølelse kontrasterer med enkelte av konkurrentenes tyske hi-tec premium-stil. Foto: Knut MobergVis mer

Norgesny Jeep prøvekjørt

Nye Jeep Grand Cherokee er lansert i Norge og vi har kjørt den en liten tur.

"Alle andre er kopier", heter det i Jeeps reklametekster. Arrogant, javel - men det er et snev av sannhet i det. Allerede før annen verdenskrig la merket nemlig grunnlaget for det som skulle bli en svært utbredt bilkategori nær et halvt århundre senere.

Ny Jeep-lansering

Som en følge av at Jeep - en del av Chrysler-konsernet - kom i Fiats eie, sa den foregående importøren opp importavtalen. Merket har derfor vært fraværende på det norske nybilmarkedet en tid, men nå relanseres det altså for fullt.

Satser friskt

Det er firmaet RSA, fra før kjent som importør av Suzuki, Isuzu, Fiat og Alfa Romeo, som importerer Jeep til Norge - som vi kunne annonsere i mai i fjor. Det var meningen å lansere i oktober, men Jeeps internasjonale suksess gjorde at det rett og slett ikke var tilstrekkelig med biler. Nå er imidlertid lanseringen et faktum, og administrerende direktør Frank Dunvold uttrykker en sterk tro på merket.

Målet er nemlig å selge 900 eksemplarer i 2012, fordelt på de tre modellene som utgjør produktspekteret i dag:

SER FREMOVER: Frank Dunvold er administrerende direktør for Rutebileiernes standardiseringsaksjeselskap (RSA), som importerer Jeep til Norge. Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Gjenkjennelig amerikansk stil over det påkostede førermiljøet i Jeep Grand Cherokee. Tradisjonell luksusfølelse kontrasterer med enkelte av konkurrentenes tyske hi-tec premium-stil. Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg

  • Compass, folke-SUV utstyrt med 2,1-litersmotor fra Mercedes på 136 hestekrefter, priset fra kr. 400.000 (Nylig oppdatert/oppgradert).
  • Wrangler, den røffe offroaderen utstyrt med VM-dieselmotor på 200 hestekrefter. Pris: Fra 390.000 kroner på grønne skilter.
  • Helt nye Grand Cherokee, luksus-SUV-en som skal selges godt utstyrt og som starter på meget konkurransedyktige 800.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flaggskipet

Vår første prøvetur i den nye "Jeep-æraen" foregikk i sistnevnte, en Jeep Grand Cherokee i utstyrsnivå Overland. Dette er produsentens luksusbil og flaggskip, mens vi venter på en fremtidig Grand Wagoneer, som etter hva vi får opplyst skal komme på markedet om et par år. Vi fikk ikke anledning til å kjøre bilen tilstrekkelig i denne omgang til å utføre en skikkelig test, men et førsteinntrykk fikk vi da. Dette er siste generasjon Grand Cherokee, med modellkode WK2, som erstattet WK - den forrige vi kjørte - og kom helt ny på markedet i USA sommeren 2010.

Tar plass

A propos kopier: Dette er altså ikke en Grand Cherokee, men nye Jeep Compass. Den er utstyrt med Mercedes-dieselmotor med 136 eller 163 hester, og koster fra kr. 400.000. Foto: Knut Moberg
A propos kopier: Dette er altså ikke en Grand Cherokee, men nye Jeep Compass. Den er utstyrt med Mercedes-dieselmotor med 136 eller 163 hester, og koster fra kr. 400.000. Foto: Knut Moberg Vis mer


Bilen er stor, høyreist og tung (egenvekt er 2,3 tonn) og utstråler en utvilsom autoritet på veien. Grand Cherokee er 178 centimeter høy, 482 centimeter lang og 194 centimeter bred, og det merkes at man tar plass i trafikken. Særlig bredden krever noe tilvenning. Bilen har en akselavstand på 291,5 centimeter hvilket gjør at plassutnyttelsen er bedre enn man kunne frykte. Allikevel har bilen det til felles med andre biler i kategorien, som Range Rover Sport og i mindre grad Mercedes ML og BMW X5, at innvendig plass ikke helt står i forhold til utvendige dimensjoner. Men så er da heller ikke dette flerbruksbiler men solide SUV-er med understell og drivlinjer som krever sitt av designen.

Luksusfølelse

Innvendig vil tidligere eiere av Grand Cherokee føle seg hjemme. Treverk og skinn gir den riktige "premium"-følelsen og den amerikanske stilen er gjennomgående. Førsteinntrykket er ikke verst, men på nivå med Mercedes og BMW er vi dog ikke. Her har vi mer en litt satt luksusfølelse av den tradisjonelle sorten - og det blir jo i bunn og grunn ikke feil for et tradisjonsrikt merke som Jeep.

Godt utstyrt

For øvrig er Grand Cherokee meget anstendig utstyrt; Overland-utgaven vi prøvekjørte får, i tillegg til innstegsversjonen Limited, en del ekstra godbiter som eksempelvis luftfjæringen som kompletterer firehjulsdriftssystemet Quadra Drive, samt elektrisk bakluke.

Navigasjon er også standard på Overland. Videre kan nevnes panoramasoltak, nappa skinninteriør, bi-xenon lys, ryggekamera automatisk nedblending av fjernlys, varme i både ratt og baksete, ventilerte seter, adaptiv fartsholder, kollisjons- og blindsonevarsler. Alufelgene er 20-tommere på Overland - 18-tommere på Limited.

Overraskende rimelig

Slik utstyrt koster Jeep Grand Cherokee 870.000 kroner og selv om det selvsagt er mye penger fremstår den faktisk som relativt rimelig sammenlignet med konkurrentenes alternativer i samme klasse. Den allerede relativt velutstyrte Limited-utgaven starter på 800.000 kroner (selvsagt står det 799.900 på prislappen)... Jeep har naturligvis rettet seg etter det som er blitt Norges-standarden med fem års garanti eller 100.000 tilbakelagte kilometer.

Ikke jålete

Som nevnt ble det ikke svært langt vi fikk kjørt, men inntrykkene er omtrent som forventet.

Dette er en klassisk gedigen SUV der sportslige ambisjoner viker for det betryggende komfortable. Det føles mer som en luksuriøs terrengbil enn som en urban/autobahn jålebil à la BMW eller Mercedes M. Fjæringen avslørte begrenset effektivitet over små fartsdumper, men gir for øvrig behagelig komfort med myk demping uten å virke overdrevent tilbøyelig til krenging.

Mange innstillinger

Vi kjørte på veier som var i ferd med å bli temmelig snødekte og fikk lekt litt med innstillingene på quadra-drive-systemet (Quadra-Drive II), via betjeningen som kalles Selec-terrain. Her kan man velge lavserie firehjulsdrift om man trenger det og for øvrig velge, via dreiehjulet, mellom "Sport", "Snow", "Auto" - hvor systemet tilpasser seg forhold og kjørestil automatisk - "Sand/mud" og "Rock". I vår versjon med luftfjæring ("Quadra Lift") kan bilen heves med hele 10,5 centimeter - noe som gir formidable 27 centimeter bakkeklaring.

Skal fint takle terrenget

Vi prøvde ikke denne utenfor vei, men tviler ikke på at dette er av de mest kompetente kjøretøyene i klassen til denslags bruk; det er jo viktig for Jeep å holde merkets tradisjoner i hevd.

V6 diesel

Drivlinjen er av klassisk type, med treliters V6 dieselmotor fra VM under panseret. Den kan velges i 190 hk/440 Nm-utgave (vår testbil) eller 240 hk/550 Nm-versjon. For sistnevnte tilkommer et påslag på 100.000 kroner. Under vår prøvekjøring forekom det oss at grunnutgaven gir tilstrekkelig med krefter og vel så det for den jevne norske bruker selv om det nok kan hjelpe med 110 newtonmeter ekstra for de som skal kjøre fullastet og trekke maksimal tilhengervekt - 3.250 kilo.

Alt i alt er vårt førsteinntrykk at den nye Grand Cherokee er en riktig så verdig arvtaker til forgjengeren (les her vår test av den, forrige Jeep Grand Cherokee).

DinSide kommer til å følge opp med en grundigere test så snart det lar seg gjøre.