FEIL: Nesten ingen kjører i høyre felt, selv om loven tilsier at du skal det. Her fra E6 ved Oslo-grensen for et par år tilbake.  Foto: Arkiv
FEIL: Nesten ingen kjører i høyre felt, selv om loven tilsier at du skal det. Her fra E6 ved Oslo-grensen for et par år tilbake. Foto: ArkivVis mer

Nordmenn er sinker

Mange kjører helt feil på motorveien. Det kan være farlig.

Alle vet at det er høyrekjøring i Norge. Det betyr at du må kjøre på høyre siden av veien.

Men det betyr også at du må holde høyre felt på motorveien. Det er det mange som ikke vet.

Eller velger å "glemme".

Engasjert UP-Olsen

- Høyreregelen lever! har veteranen Leif N. Olsen sagt til DinSide.

Han har i en årrekke engasjert seg for sikrere veier her til lands, blant annet som UP-sjef og leder for Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund. Engasjementet har gitt "UP-Olsen" en kongens fortjenestemedalje i gull.

Slik ferdes du best på europeiske motorveier

Og en av de tingene han lar seg engasjere av, er feil kjøring på veier med flere kjørefelt. Mange velger å holde de venstre filene hele veien, men dette er ikke lov.

Klar lovtekst

"Forbikjøring skal skje til venstre" står det i trafikkreglene.

Etterfulgt av: "Den som har kjørt forbi til venstre, skal svinge til høyre igjen når forbikjøringen er avsluttet".

Og da mener man ikke "etter at du har kjørt forbi samtlige biler fra Oslo til Drammen". Du får kun lov til å bruke alle feltene til vanlig kjøring om det er tett trafikk.

Så hvorfor har det seg at mange likevel holder venstre felt hele veien?

VETERAN: Leif N. Olsen har i en årrekke engasjert seg for trafikksikkerhet. Nordmenn sliter blant annet med motorveien.  Foto: Arkiv
VETERAN: Leif N. Olsen har i en årrekke engasjert seg for trafikksikkerhet. Nordmenn sliter blant annet med motorveien. Foto: Arkiv Vis mer


"Ny" regel

- Vi har en total holdningssvikt, mener jeg. Problemet, historisk sett, er at høyreregelen egentlig aldri har fått vokse opp og leve i Norge. Vi hadde ikke klare regler for dette før dagens trafikkregler kom i 1986, sier Olsen.

Veien full av eldre sjåfører

Dette kan forklare hvorfor mange tror man kun skal holde høyre felt om man snart skal ta av. Men reglene er på plass nå, så hvorfor overholder ikke nye bilister heller reglene?

- Det er dette med liv og lære, da. Man reiser ut i trafikken og tilpasser seg fort miljøet man ferdes i, sukker Olsen.

Etterlyser håndheving

- Er problemstillingen mer enn bare et irritasjonsmoment?

- Det er absolutt en risikofaktor, og spesielt i turistsesongen. Utlendinger er ikke vant til at de kan oppleve å finne en bil på høyre side når de legger seg inn etter å ha kjørt forbi noen på venstre. Og forbikjøring på høyre side er da også strengt forbudt. Men også nordmenn i utlandet har nok opplevd hele registeret fra sinna medtrafikanter til bøter og sågar ulykker fordi de har "glemt" høyreregelen, sier "UP-Olsen".

- Hva skal til for å bedre situasjonen?

- Det må nok en sterkere håndhevelse til. Men også mer informasjon. Og det er jo grunn til ettertanke når man må informere om regler som ble innført for 20 år siden.

Kvinner redde for å kjøre i utlandet

Irriterer du deg over feil kjøring på motorveien? Blås ut under artikkelen!