Nokian innrømmer juks i dekktester

Ikke før bølgene så smått har begynt å legge seg i kjølvannet av VW-skandalen, dukker det opp mer snusk i bilverdenen.

<b>DEKK-FUSK:</b> Nokian har innrømmet at de tidligere har manipulert testresultater ved å levere forbedrede dekk til testing. Her fra Nokians fabrikk i Vsevolozhsk i Russland. Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY/NTB SCANPIX
DEKK-FUSK: Nokian har innrømmet at de tidligere har manipulert testresultater ved å levere forbedrede dekk til testing. Her fra Nokians fabrikk i Vsevolozhsk i Russland. Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY/NTB SCANPIXVis mer

Den store, finske dekkprodusenten Nokian innrømmer å ha levert dekk til testing som var forbedret i forhold til de som var til salgs ute i butikkene.

Det skal riktignok sies med det samme at Nokian benekter på det sterkeste at juks og manipulasjon av dekktester er noe som foregår hos dem i dag.

Den nyeste testen av vinterdekk, der Nokian kom på første plass uten mistanke om juks, kan du for øvrig lese her.

Tvilsom praksis

Det var i et intervju med det finske magasinet Kauppalehti den 24. februar at toppsjefen i Nokian, Ari Lehtoranta, røpte følgende om tidligere tiders testprosedyrer:

Han innrømmet at når test-organisasjoner henvendte seg til dekkprodusentene for å motta dekk til testing, kunne aktivitetene i dekkindustrien betegnes som tvilsomme.

Skandaler i bilindustrien: Les om Volkswagen-jukset her!

I praksis går det ut på at Nokian leverte dekk til testing som var forbedret i forhold til de som var til salgs ute i butikkene. Hensikten var å manipulere seg til seier eller i det minste svært bra plassering i de nevnte testene.

Resultatet når det gjelder Nokians aksjekurs på børsen lot ikke vente på seg og aksjeverdien falt med nesten ti prosent på det meste på børsene den 26. februar.

Les også: Renault-aksjen stupte etter mistanke om utslipps-juks

Butikkdekk gjorde det dårligere

IKKE JUKS: Testfører Janne Laitinen satte verdensrekord på is på Nokian-dekk med 335.713 kilometer i timen på den Botniske Viken den 15. mars 2013. Foto: WENN.COM/NTB SCANPIX
IKKE JUKS: Testfører Janne Laitinen satte verdensrekord på is på Nokian-dekk med 335.713 kilometer i timen på den Botniske Viken den 15. mars 2013. Foto: WENN.COM/NTB SCANPIX Vis mer


Det skal ha vært da den tyske bilistorganisasjonen ADAC testet Nokian-dekk kjøpt over disk og ikke levert direkte fra produsenten at de første mistankene oppsto. Testresultatet ble noe overraskende middelmådig.

I en pressemelding innrømmer Lehtoranta at den uhumske praksisen ble avdekket da bedriften gjennomgikk en intern audit i fjor. Han ber samtidig om unnskyldning på vegne av Nokian og uttaler beklagelse over feilene som ble begått.

Samtidig hevder han altså at denslags praksis tilhører fortiden, og at Nokians produkter tilhører toppklassen når det gjelder sikkerhet.

Les også: Forvirring i dekktester - gir motstridende resultater

Vi har henvendt oss til den norske importøren, der vi blir henvist til et informasjonsskriv som er gått ut fra daglig leder hos Nokian Tyres Norge til forhandlere og samarbeidspartnere.


Dekktest (uten juks): Dette er de beste sommerdekkene 2015

Motor-tester med butikkjøpte dekk

Vi tok kontakt med Rune Korsvoll, som er ansvarlig i bladet Motor for de årvisse testene av sommer- og vinterdekk.

Han bekrefter at prosedyrene nå er som beskrevet av Nokian-importøren og at det har vært fokus på det han kaller «dopingtest» av dekk helt siden Continental ble avslørt i juks med samme metode for cirka ti år siden.

MISTENKES IKKE: Nokian kom på topp i høstens vinterdekktest og mistenkes ikke for juks i den sammenhengen. Foto: NOKIAN
MISTENKES IKKE: Nokian kom på topp i høstens vinterdekktest og mistenkes ikke for juks i den sammenhengen. Foto: NOKIAN Vis mer


Den gangen oppdaget testorganisasjonen selv at dekket som var blitt sendt fra produsenten hadde et forbedret mønster i forhold til tilsvarende dekk hos forhandler.

Les også: Flere piggdekk med flere pigger

Når det gjelder dagens situasjon, presiserer Korsvoll at det kan forekomme at dekk som skal testes ikke ennå er tilgjengelig hos forhandler da testen blir gjennomført lang tid før sesongen begynner, men at det da foretas ettertest med dekk fra butikk.

Når det gjelder Nokian spesifikt, har ikke Korsvoll i senere år hatt noen grunn til å mistenke juks fra deres side i sin testvirksomhet.