Nissan mot promille-kjøring

Nissan viser en rekke teknologiske løsninger som skal forhindre kjøring i beruset tilstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Promillekjøring er blant de desidert største truslene mot en trygg veitrafikk. Ulike former for såkalte alkolåser er allerede i salg i dag, og flere produsenter sysler med kompliserte overvåkningssystemer for å avdekke når føreren ikke er skikket til å føre bilen.

Blant disse er Nissan, og japanerne har tatt det hele litt lenger enn de fleste. Nå viser de en konseptbil som effektivt skal sette en stopper for påvirkede sjåfører.

Sensorer

Sensorer i girspaken analyserer håndsvetten og avdekker eventuell promille hos føreren. Dette kan også oppdages gjennom luftmålere som kontrollerer sjåførens ånde. I tillegg kan eventuell trøtthet, uoppmerksomhet og bevissthetsnivå måles ved at et kamera overvåker øyebevegelsene dine.

Filovervåkning

image: Nissan mot promille-kjøring


Også gjennom å overvåke bilens opptreden på veien kan Nissans konseptbil avdekke om føreren er uskikket til å føre kjøretøyet. Et filovervåkningssystem, lignende det blant andre Citroën masseproduserer i dag, merker dersom bilen er på vei ut av kjørebanen og kan varsle føreren ved både rykk i setebeltet og gjennom muntlige- og skriftlige beskjeder via navigasjonsanlegget i bilen.

Umulig å starte

Tilsvarende skjer også dersom alkoholnivået i førerens pust og håndsvette er for høyt. I tillegg blir bilen umulig å starte og kjøre.

Om selve bilen sier ikke Nissan stort annet en at den bygger på en testplattform og at teknologien har potensiale til å bli implementert i resten av Nissans modeller senere.

Her finner du mer Nissan-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder