Nettkamera gir sikrere juletrafikk

Her sjekker du vær og føre før du begir deg ut på turen.

Du kan lett følge med på juletrafikken gjennom en rekke oppsatte webkameraer.  Foto: COLOURBOX
Du kan lett følge med på juletrafikken gjennom en rekke oppsatte webkameraer. Foto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tekst: Morten Moum

Også i jule- og nyttårstrafikken skjer det ulykker. I løpet av de fem siste årene har det i gjennomsnitt vært 120 alvorlige trafikkulykker med fem dødsfall fra lillejulaften til 2. nyttårsdag.

- Stor trafikk på vegene betyr økt risiko for trafikkulykker. Ofte er det også krevende vei- og værforhold i denne perioden. Her har vi alle som ferdes på vegene et felles ansvar for å redusere risikoen for at noe skal skje, er oppfordringen fra vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Føre var

Kjøreforholdene er gjerne både varierende og utfordrende i julen, og mange reiser ofte langt. Med Statens vegvesens over 300 nettkamera kan du til en hver tid finne ut hvordan vær og føre er på din kommende kjøretur.

Skal du på langtur kan det være lurt å kikke på Vegvesenets nettkamera for å få et inntrykk av det du har i vente. Da kan du ta de forholdsreglene som trengs for å tilpasse vei og føre, og på den måten gjøre kjøreturen sikrere både for deg selv, passasjerene og andre trafikanter.

På bildene ser du veien og litt av omgivelsene. På Vegvesenets nettsider om reiseinformasjon kan du også zoome deg inn på din reisevei og se hvordan forholdene er der akkurat nå.

- For oss er trafikksikkerhet den viktigste jobben vi gjør. Vi prøver å gjøre vegene så sikre så mulige. Men vi trenger også hjelp fra de trafikantene, sier Gustavsen.

Her sjekker du nettkamera for din reiserute.

Sjekk reiseruta

Nettkameraer er satt opp over det ganske land.
Nettkameraer er satt opp over det ganske land. Vis mer


Det kan også være lurt å gå inn på vegvesenets residetid.no. Her får du kontinuerlig oppdatering på hvordan trafikken er på din rute.

Du finner informasjon om det er kø eller forsinkelser og hvor store forsinkelsene eventuelt er. De ulike rutene markeres med grønt, gult eller rødt, alt avhengig av hvor stor trafikken er på nåværende tidspunkt.

Grønn strekning: Normal trafikkavvikling

Gul Strekning: Noe forsinkelse (mer enn 15 prosent lenger reisetid enn normalt)

Rød Strekning: Stor forsinkelse (men enn 50 prosent lenger reisetid enn normalt)


Jule-ulykkene

Høy fart og forbikjøringer som skaper farlige situasjoner er en gjenganger i jule- og nyttårstrafikken. De fleste ulykkene er møte- og utforkjøringsulykker. Forbikjøringer bidrar også til skape ulykker, enten i form av påkjøring bakfra, utforkjøring eller møteulykke.

- Mange kjører på veger de ikke er vant til å kjøre. Det viktigste er å tilpasse fartene etter forholdene, sier vegdirektøren.

Bilene som ferdes på veien i julen er ofte tungt lastet, både med gaver og skiutstyr, noe som sammen med vanskelig føre og høy fart gir dårlig kontroll på bilen.

Rus og manglende bruk av bilbelter er også et gjennomgående trekk, viser analyser av juleulykkene.

Mørkt 2013

Norge er på vei mot et trist trafikksikkerhetsår. Pr. 1. desember hadde 169 mistet livet på norske veger i 2013. Dette er 30 flere enn på samme tidspunkt i 2012.

- Vi ser ingen opplagt grunn til de høye 2013-tallene. Men langtidstrenden er klar – færre og færre mister livet i trafikken selv om vi får noen tilfeldige utslag fra et år til annet, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Han forteller videre at gjennomsnittet for årets 11 første måneder i tiårsperioden 2003-2012 er 203 omkomne. Dette er mer enn bare tall og statistikk. Bak hver eneste ulykke er det en tragedie som rammer familie, kolleger, venner og lokalsamfunn.

- Kampen mot trafikkdøden er en av samfunnets viktigste kamper, sier Gustavsen.