<strong>SLURV:</strong> Kjører du slik, er du ikke bare farlig på veien, du risikerer også både bot og førerkort. Foto: Knut Moberg
SLURV: Kjører du slik, er du ikke bare farlig på veien, du risikerer også både bot og førerkort. Foto: Knut MobergVis mer

Nesten fire av ti slurver

Orker ikke skrape bilrutene i kulden.

Det er nok mange som kunne trengt den selvskrapende frontruten som er på vei fra VW-konsernet - en gang i fremtiden. Men mens vi venter, må vi fortsatt ty til hjelpemidler som kupévarme, varmetråder og manuelt skrape- og feiearbeid. I morgenrushet er det ikke alle som sørger for å gjøre jobben som skaffer trygg sikt.

Ny bil? Denne boten bør du ikke vedta, hilsen Politidirektoratet

Fire av ti slurver

Nå viser en britisk undersøkelse at 37 prosent av bilistene slurver med sikten på vinterfrosne biler. Undersøkelsen observerte 1.107 biler mellom 24. og 26. november i rushtiden i Storbritannia. Og av de observerte bilene kjørte 409 med for dårlig sikt gjennom enten front- eller bakruten. Og hele 29 prosent hadde for dårlig sikt gjennom begge disse rutene.

Undersøkelsen ble gjennomført av selskapet Accident Exchange, og er sitert i forbrukermagasinet Which. Tallene er ikke direkte overførbare til norske forhold, men hvert år får omkring 200 bilister forelegg for dårlig sikt her i landet. Og i alle trafikkontroll-rapporter på denne tiden av året fortelles det om bilister som får bot for å kjøre med for dårlig sikt.

Dette bør du ha med i bilen i vinter

Dyrt og dumt

[Ugjyldig objekt (3735523Dette)]


DinSide har tidligere fått bekreftet at bilister som slurver med sikten, risikerer inndragning av førerkortet i tre måneder. Og bøtene kan komme opp i 10.000 kroner for grove tilfeller. Dette er heller ikke en upopulær bot: Hele åtti prosent av de som sa sin mening hos DinSide, mener det er helt på sin plass å ta lappen fra bilister som kjører med for dårlig sikt.

Stoler du på kjettingen? Dumt, om du ikke har øvd først

Hurtigknepene

Enhver som har kjempet mot stålis, snøhauger og dugg på vinterkalde bilruter, kan nok tidvis forstå fristelsen. Men hvorfor slite, når det finnes smarte knep som gir deg god sikt på kort tid?

  • Det finnes isfjernere, for eksempel hos Biltema og Clas Olson. Disse skal du spraye på frontrute, speil og lykter, og isen vil bli til slaps som lett lar seg fjerne, for eksempel med viskerne.
  • Du kan forebygge, ved å spraye for eksempel Pre-Icer de samme stedene.
  • Du kan dekke rutene på bilen med presenning eller en såkalt topphatt.
Husk også å skrape sidevinduer, bakruten og de utvendige speilene.

Dessuten: Ikke glem panser og tak. Løs snø kan fly opp på ruta, og hindre sikten. Snø på taket og panseret bak kan treffe bilister bak deg med samme resultat. Husk også lyktene - er de dekket av snø, risikerer du også bot.

Anti-snø-og-is-tipsene er hentet fra denne artikkelen, der du også får råd som virker mot duggende vinduer.

Se også frontruten som viser deg veien