Mazda MX-5 2014 slik Automedia tolker den utfra informasjon om designoppdateringen. Hovedideen bak bilen forblir uforandret: En kompakt, bakhjulsdrevet, ukomplisert, lett og rimelig roadster. Foto: Automedia
Mazda MX-5 2014 slik Automedia tolker den utfra informasjon om designoppdateringen. Hovedideen bak bilen forblir uforandret: En kompakt, bakhjulsdrevet, ukomplisert, lett og rimelig roadster. Foto: AutomediaVis mer

Neste Mazda MX-5 på vei

Bilen på bildet er 2014-modell Mazda MX-5, slik Automedia ser den for seg.

I 1989 så Mazdas toseters roadster MX-5 dagens lys for første gang. Den var inspirert av britiske roadstere fra 60-tallet som Lotus Elan og tilsvarende type biler fra eksempelvis MG og Triumph.

Suksess

Det viste seg å være en genistrek for den relativt lille bilprodusenten som er basert i Hiroshima i Japan. Siden lanseringen er MX-5, som hadde navnet Miata i USA, blitt solgt i cirka en million eksemplarer.

For øvrig er ikke navnet Miata japansk for dem som trodde det, men visstnok gammel høytysk for "belønning".

Les vår test av Mazda MX-5 her.

Ukomplisert

Annen generasjon MX-5 kom i 1998, og begynte å få fallende salgstall da den nåværende modellen kom på markedet i 2006.

Den er etter vår mening den mest fullendte og har videreført på en tidsriktig måte de egenskapene som gjorde MX-5 så vellykket fra starten: En generelt ukomplisert bil med lav vekt, bakhjulsdrift og morsomme kjøreegenskaper, snerten, men funksjonell design.

Les også: Mazda Skyactiv - dette lover godt.

Kodo-design

Mazda MX-5 slik den ser ut idag Foto: Cato Steinsvåg
Mazda MX-5 slik den ser ut idag Foto: Cato Steinsvåg Vis mer


Det er sistnevnte som står på programmet for oppdatering når MX-5 skal komme i ny utgave, noe Automedia forventer skal skje i 2014. Det antas at hovedendringen er at bilen får et nytt karosseri i tråd med designretningen merket har lansert i det siste, Kodo eller "sjel i bevegelse". Det er hovedsaklig fronten og skulderlinjen som viser innflytelsen fra dette designspråket. Kodo-designen ble vist første gang på den spektakulære konseptbilen Shinari i 2010, og første bil i produksjon med Kodo-design er folke-SUVen Mazda CX-5.

Artikkelen fortsetter under annonsen