Neste Ford Mondeo får ny design

BERLIN (DinSide Motor): Denne bilen heter Ford Evos og viser vei inn i Ford-fremtiden - og ikke bare designmessig.

Konseptbilen Ford Evos viser vei inn i fremtiden, men ikke regn med måkevingedører på neste Mondeo. Foto: Knut Moberg
Konseptbilen Ford Evos viser vei inn i fremtiden, men ikke regn med måkevingedører på neste Mondeo. Foto: Knut Moberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For seks år siden viste Ford frem et konsept som viste merkets designretning inn i fremtiden. Bilen het Iosis og designspråket fikk navnet Kinetic Design, som er Fords måte å uttrykke "energi i bevegelse" på gjennom bilens formspråk og linjeføring. I går avduket ledelsen i Ford Europa oppfølgeren til Iosis; den har fått navnet Evos.

Globalisert kinetikk

Evos viser med all tydelighet at Ford slett ikke fornekter Kinetic Design-stilen; denne gangen kommer det ingen ny stilretning for å erstette den gamle. Her dreier det seg om å oppdatere og å raffinere. Vår kommentar den gangen vi skrev om Iosis, om at konseptbilen ledet tankene hen på sportsbilene fra Aston Martin og Jaguar, er fortsatt - og i enda større grad - gyldig i dag.

Fremtidsrettet

Ford Evos ble avduket under et arrangement i Berlin - en by som ifølge Ford-ledelsen symboliserer ung entusiasme, kreativitet og tro på fremtidsmuligheter. Det var toppsjefen for Ford i Europa, Stephen Odell, som ledet "seremonien", sammen med konsernets designdirektør og leder for designteamet på 1.150 personer, J Mays (ja, fornavnet hans er J), og designsjefen for Ford Europa, Martin Smith.

Neste Mondeo

Det er liten tvil om at det vi ser her annonserer neste generasjon Ford Mondeo når det kommer til hovedtrekkene. Imidlertid er Evos også en konseptbil som skal ha en mer generell signal-rolle. Showbilen har da også mer typiske konseptattributter som kjempemessige felger og måkevingedører - hele fire av dem!

Her kan du lese om vår nyeste testkjøring av dagens Ford Mondeo.

Høyverdig

Selve designen er altså ment å skulle være en mer stilisert versjon av dagens Kinetic Design, samtidig et noe forenklet og mer raffinert formspråk, som skal flattere kunden med sin høyverdige fremtoning (designfolkene hos Ford kaller det "premiumness"). Dermed viderefører de en designpolitikk som har vist seg å fungere godt med modeller som Mondeo, S-Max og Kuga for å nevne de modellene der kundene i økende grad har hatt tendens til å velge de mer velutstyrte versjonene (Titanium) - som bedre lever opp til den flatterende designen.

Stoltere og skarpere

Designdirektør J Mays er entusiastisk. Foto: Knut Moberg
Designdirektør J Mays er entusiastisk. Foto: Knut Moberg Vis mer


Konkret er forskjellene som nevnt noe forenklede og skarpere linjer, en mer markant hovedgrill foran - som er blitt flyttet opp for å gi bilen et "stoltere" uttrykk, og smalere lykter. Som J Mays sier, mad dagens lysteknologi er det ikke noe behov for digre frontlykter som forstyrrer designhelheten. Interiøret er holdt i typisk konseptbildesign med den artige detaljen at førersetet ("hot seat") er rødt, noe som skal fremheve hvor dedikert Ford er til kjøreglede.

Sporty og streng, slik fremstår Fords nyeste konseptbil, EVOS. Foto: Ford
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Konseptbilen Ford Evos viser vei inn i fremtiden, men ikke regn med måkevingedører på neste Mondeo. Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Designdirektør J Mays er entusiastisk. Foto: Knut Moberg

For øvrig er denne kupélignende konseptbilen relativt kort (450 centimeter), men den er svært bred (197 centimeter) og temmelig lav (bare 136 centimeter).


Bilen som vet alt?

Konseptbilen presenteres naturlig nok med en hybrid drivlinje og en mengde mer futuristiske egenskaper, som evnen til kontinuerlig å kommunisere med "dataskyen" som lagrer all relevant informasjon om brukeren og omgivelsene - arbeidsplaner, sosial omgangskrets, været, trafikken, reiseruter, førerens sinns- og helsetilstand og så videre. Elmotoren kan eksempelvis lades over natten på en induksjonsplattform i garasjen, kan motta informasjon om at frokostmøtet er utsatt og dermed programmere vekkerklokken til å ringe senere. Videre vil den tilpasse bilens temperatur automatisk etter værforhold og programmere mest effektiv - eller, hvis føreren foretrekker det mest underholdende, reiserute til arbeidssted eller annet reisemål.

Kommer om fire måneder

Ford presiserer at det arbeides med all denne teknologien per idag, og at den vil dukke opp - helt eller delvis - på fremtidige produkter fra merket.

Vi gleder oss til å følge med på utviklingen videre. I første omgang vil denne konseptbilen bli vist og forklart for et bredere publikum i anledning bilutstillingen i Frankfurt i september. Deretter har Ford-ledelsen lovt at det første produktet basert på den fornyede designretningen vil dukke opp om fire måneders tid. Vi gjetter på at det vil dreie seg om produksjonsversjonen av Ford Vertrek, et SUV-konsept vi tidligere har omtalt her.