Neste års miljønyheter

2009 blir et spennende år for dem som tar miljøegenskaper med i vurderingen av nybilen.

Det er først de siste par årene at miljøfokuset for alvor har fått bilprodusentene til å tenke nytt i en så stor grad at det påvirker modellutvalget betydelig. Nå har imidlertid de fleste skjønt at miljøvennlighet blir et av de viktigste våpnene i kampen om fremtidige bilkunder.

Men omstilling tar tid og derfor er fortsatt mange av de mindre miljøskadelige modellene, som det jo egentlig er snakk om, på utviklingsstadiet. Men stadig flere nærmer seg introduksjon og i løpet av neste år vil alternativene for dem som ønsker å prioritere miljøegenskaper i nybilen bli flere. Vi har samlet sammen de viktigste miljønyhetene for neste år.

Hva er en miljønyhet

Man kan selvsagt diskutere hva som gjør en bil til en miljønyhet. En stor, tung luksushybrid kan eksempelvis slippe ut langt mer enn en høyst ordinær småbil. Vi ønsker likevel å trekke frem modellene som er ekstra tilpasset for lavere forbruk, i forhold til sammenlignbare modeller fra egne og andres rekker. Felles for alle nyhetene her er at de innen sitt segment er optimert for lavest mulig forbruk og utslipp. Som dere fort legger merke til, har man brukt ulike virkemidler for å oppnå dette. Noen er også mer radikale i sine fremgangsmåter og det er disse vi først skal se på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

El-bilene

Honda Insight er en av de mest spennende miljønyhetene neste år
Honda Insight er en av de mest spennende miljønyhetene neste år Vis mer


Mange bilprodusenter tror at el-drevne biler er den endelige løsningen på utslippsproblemene. Ikke mange kan tilby slik modeller i dag, og de få som er på markedet er stort sett belemret med en del begrensninger. Spydspissen blant slik biler i dag finner vi i sportsbilen Tesla Roadster. Les prøvekjøring av den her.

El-bil-nyhetene neste år får neppe stor betydning for norske bilkjøpere. Ingen kommer nemlig i salg her til lands i løpet av 2009. Men disse bilene er likevel interessante i det de sier om hva vi kan vente oss om et par-tre år.

Les mer om Mini E her.

Les mer om Mitsubishi Miev her.

Les mer om Pininfarina B0 her.

Hybridene

Denne konseptbilen basert på Audi A4 kommer i produksjon neste år med 105 gram i CO2-utslipp
Denne konseptbilen basert på Audi A4 kommer i produksjon neste år med 105 gram i CO2-utslipp Vis mer


Hybrid er hva mange først og fremst forbinder med miljøbiler. Og neste år kommer det flere viktige nyheter på denne fronten. Viktigst er ny Honda Insight og Toyota Prius, samt en ukjent modell fra sistnevnte produsent. Insight blir på sin side etter alt å dømme den klart rimeligste hybriden på markedet.

Les mer om Honda Insight her.

Les mer om Lexus RX 450h her.

Les mer om Mercedes-Benz S 400 Blue Hybrid her.

Les mer om Toyota Prius og annen ny modell her.

Se spionbilder av Toyota Prius her.

De forbruksoptimerte

Forbrukstrimmede modeller er ikke noe nytt og flere finnes på markedet allerede nå. Neste år kommer det flere og jevnt over kan vi si at forbruks- og utslippstall sakte, men sikkert kryper videre nedover.

Les mer om Audi A4 TDI e her.

Les prøvekjøring av Audi A6 TDI e her.

Les mer om Ford Fiesta Econetic her.

Les mer om Hyundai i20 Blue her.

Les mer om Mitsubishi Colt Clear Tec her.

Les mer om Opel Ecoflex her.

Les mer om VW Golf Bluemotion her.

Les mer om Volvo Drive her.

Volkswagen Golf Bluemotion skal med sine 105 hester slippe ut 99 gram CO2
Volkswagen Golf Bluemotion skal med sine 105 hester slippe ut 99 gram CO2 Vis mer


Blant de med en mer ukonvensjonell fremgangsmåte finner vi Mazda RX-8 Hydrogen. Denne slipper bompenger, men kommer kun i 30 eksemplarer hit til Norge. Les mer om dette her.

En annen interessant nyhet for de uten de store plassbehovene er også Toyota Iq. Mer om den her.

Startgropen

Det begynner altså og merkes at hovedtemaet på de siste store bilutstillingene har vært miljø. Men fortsatt er vi egentlig bare i startgropen og det er nok først om enda noen år at nybilmarkedet virkelig vil begynne å se annerledes ut.