Nei, du kan ikke bruke tåkelys sammen med nærlys

Men mange forveksler tåkelysene med Daytime-running-lights.

<b>ULOVLIG BRUK:</b> Den bakerste bilen kjører med en ulovlig kombinasjon av kjørelys og tåkelys, den fremre kan kjøre som den gjør, frem til det er mørkt.  Foto: NTB SCANPIX
ULOVLIG BRUK: Den bakerste bilen kjører med en ulovlig kombinasjon av kjørelys og tåkelys, den fremre kan kjøre som den gjør, frem til det er mørkt. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enten du har glemt det eller mener det ser bra ut; Å kjøre med tåkelys samtidig som du kjører med nærlys er ulovlig.

Reduserer sikten

Du tenker kanskje at mer lys gir bedre sikt, men det er altså feil. Hensikten med tåkelys er å lyse opp veien rett foran deg og grøftene om sikten allerede er dårlig, og du kjører med flomlys på.

Benytter du de derimot sammen med nærlysene, ødelegger de for hverandre og du utsetter deg selv for «selvblending».

- Nærlyset mister sin effekt med opptil 20 meter, da oppmerksomheten og lysfokuset trekkes nærmere bilen, har Jan Ivar Engebretsen fortalt i NAF fortalt til Dinside tidligere.

LES OGSÅ: Det kan være ulovlig å varsle

Tåkelys, som skal lyse opp veien nært og bredt om bilen, rekker maksimalt 20 meter frem. Nærlyset lyser opp veien omlag 100 meter frem, men ved feil bruk blir disse meterne kortet drastisk ned.

Sjefen for Utrykningspolitiet (UP), Runar Karlsen forteller at han ofte ser feil bruk av tåkelys og at UP stadig må lære opp bilistene i bruken.

- Vi ser en god del av det ute på veien. Ofte tar de aktuelle betjentene en vurdering om det skal ilegges bot eller et pålegg om utbedring.

LES OGSÅ: Biler uten baklys utgjør en stor tryssel i trafikken

Pålegget som kan komme opp i 2.000 kroner er en unødvendig utgift om du bare er sløv, eller bare synes det ser kult ut å kjøre med tåkelysene på.

LES OGSÅ: Slik får du bedre lys fra lyktene dine

BRUKES FEIL: Dette symbolet indikerer bryteren som skrur av og på tåkelysene.  Foto: MAGNUS ARNKVÆRN
BRUKES FEIL: Dette symbolet indikerer bryteren som skrur av og på tåkelysene. Foto: MAGNUS ARNKVÆRN Vis mer


Har blitt bedre

Tall fra Statens Innkrevningssentral viser at det hvert år er mellom 1.000 og 1.500 bilister som blir ilagt et forelegg for feil lysbruk.

I 2015 fikk 144 bilister forelegg for manglende påbudt tegn, 164 for å ikke ha tent lys, 493 for bruk av lys på feilaktig måte og 327 for feil ved nærlys eller kjørelys.

Mange av de som blir stoppet blir sendt til verksted med påbud om utbedring istedet for bot.

Disse kombinasjonene kan brukes

Til tross for at de aller fleste nyere biler nå har automatiske systemer som gjør jobben for deg, er fortsatt Norges bilpark godt representert av biler uten.

Mange av de nyere bilene er nå blitt utstyrt med det som kalles Daytime-running-lights. For det utrente øyet kan disse raskt forveksles med nettopp tåkelys, noe Dinsides egen motor-redaktør fikk erfare noen år tilbake.