Dato for vinterdekk:

Når skal egentlig vinterhjulene på?

Det finnes ingen absolutt regel og det gjelder å bruke hodet. Og Dinside. Og NAF.

<b>BØR DE PÅ NÅ?</b> NAF gir et sammensatt svar: Det kommer an på lere ting. Foto: COLOURBOX.COM
BØR DE PÅ NÅ? NAF gir et sammensatt svar: Det kommer an på lere ting. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utgangspunktet er enkelt: Du skal sko deg etter forholdene, sier NAF.

- Skal du på fjellet i høstferien, bør du sjekke værmeldingen dit du skal. Du kan bli overrasket av snø. Er det meldt snø dit du skal, er vinterdekk obligatorisk. Skal du ikke det, behold sommerdekkene på enn så lenge, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i bilistorganisasjonen.

For vår del i Dinside vil vi anbefale å ta en titt på denne saken, som blant annet forteller deg hvordan du kan sjekke føret dit du skal.

Overrasket - igjen

Natt til mandag denne uka ble mange overrasket over snø og vanskelige kjøreforhold, da vinterens første snøfall kom til Nord-Norge. Det er først fra 1. november at du kan sette på hjul med piggdekk, med unntak av Nordland, Troms og Finnmark, hvor datoen er 15. oktober. Men det finnes et unntak for piggdekk-bilistene.

Disse ble kåret til de beste vinterdekkene i fjor

Piggdekk?

USIKKERT: Her ble vi tatt på sengen: Under en sportsbiltest i Sør-Frankrike havnet vi på uventet vinterføre - med sommerdekk. Foto: DinSide
USIKKERT: Her ble vi tatt på sengen: Under en sportsbiltest i Sør-Frankrike havnet vi på uventet vinterføre - med sommerdekk. Foto: DinSide Vis mer


- Hvis det kommer snø allerede nå, kan du skifte til vinterdekk. Men forsvinner snøen eller du skal til varmere strøk, må du ta av piggdekkene igjen før de fastsatte datoene for å kjøre med piggdekk. Det er uansett bilførerens ansvar å sko bilen sikkert, sier Engebretsen.

Sjekk også: Hvordan komme bulkebøllene til livs?

Godt grep viktig på høstvåte veier

Det er nå høstløvet faller fra trærne og nedbørsområdene kan stå i kø. På høsten er det derfor ekstra viktig å ha dekk med godt mønster fordi muligheten for vannplaning er stor.

- Mange som har slitte sommerdekk velger å skifte til vinterdekk allerede nå, men skal du kjøre der det er varmegrader har ikke vinterdekk de egenskapene som passer føret. Vinterdekk er laget for kuldegrader og har med sin gummiblanding spesielt dårlige gripeegenskaper på våt asfalt i kombinasjon med varmegrader, sier Engebretsen.

NAF minner om at minimumskravet til mønsterdybde på sommerdekk er 1,6 millimeter, men oppfordrer alle til å ha dekk med minst 3 millimeter mønsterdybde.