Når plassen teller

Dersom familien kun skal ha en bil, så er det viktig at den er stor nok til alt.

<b>FLEKSIBELT:</b> Bagasjerommet måles som regel med alle ledige kriker og kroker der det er mulig å plassere en av VDA-normens kuber, inklusive den tidligere reservehjulsbrønnen. Illustrasjon: VW
FLEKSIBELT: Bagasjerommet måles som regel med alle ledige kriker og kroker der det er mulig å plassere en av VDA-normens kuber, inklusive den tidligere reservehjulsbrønnen. Illustrasjon: VW Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi nordmenn elsker biler med mye plass! Tar du en titt på salgsstatistikkene, så er det liten tvil om hva som er mest ettertraktet her til lands.

Vi er stasjonsvognlandet fremfor noen, og det er flere grunner til at det er slik.

For det første gjør bilkjøp et dypt innhogg i de flestes økonomi. Dermed er også de fleste nødt til å velge ut fra hva som gir mest bil for penga, og som igjen tilfredsstiller flest mulige behov.

Allsidighet

Vi nordmenn reiser tross alt hyppig på hytteturer, handleturer til Sverige og har en aktiv fritid som krever sitt av plass. Dermed er bilene med stort bagasjerom mest hensiktsmessig, og veldig mange går ut og leter etter en så stor bil som mulig innenfor den økonomiske rammen de har til rådighet.

Det er likevel ikke alltid at det oppgitte bagasjeromsvolumet på biler er representativt for utnyttelsen av plassen.

God plass? Sjekk ut bruskassemesterne

Selv om en bil kan ha oppgitt et høyt antall liters bagasjerom, så er utformingen av rommet vel så viktig. Luter seteryggene på bakseteryggen veldig, så er de til hinder for store bokser bakenfor. Det samme er resultatet dersom bakluken på en stasjonsvogn er veldig skråstilt. Eller hva med bredden mellom hjulhusene? Alt dette innvirker.

Utformingen er viktig

Hvorvidt du får et helt flatt gulv når du legger ned seteryggene er også verdt å sjekke. Noen biler får nærmest et trappetrinn opp til fremre del av bagasjerommet når ryggen er nedfelt, mens andre blir veldig skrå.

Et poeng er også hvordan seteryggene blir etter at de er lagt ned. På noen modeller må du først vippe opp sitteputen i baksetet før ryggen felles ned. Dette er ofte et kompromiss for å få helt flatt gulv, men til gjengjeld blir den oppreiste sitteputen stående opp langs seteryggen på fremsetene. Der stjeler den plass i bagasjerommets lengderetning for lange gjenstander.

Alt dette er elementer du må ta med i vurderingen i en kjøpsprosess.

Den vakreste av dem alle?

UTFORDRINGEN: Det er når feriebilen skal pakkes at utfordringene dukker opp. Foto: SHUTTERSTOCK Foto: Colourbox
UTFORDRINGEN: Det er når feriebilen skal pakkes at utfordringene dukker opp. Foto: SHUTTERSTOCK Foto: Colourbox Vis mer


Sparer vekt

Ikke alle nyere biler kommer levert med reservehjul. Dette er bevisst valg fra bilprodusentene, og er gjort for å spare vekt. Et reservehjul veier mer enn et reparasjonssett ment til bruk i nøden. Vekt gir i tillegg økte engangsavgifter ved import, det øker forbruket av drivstoff under bruk, og det stjeler av den viktige bagasjeromsplassen.

Derfor oppgir mange leverandører bagasjeromsvolumet inklusive det rommet man ofte har under selve bagasjerommet.

For bilprodusentene er det å skape et stort bagasjerom snakk om å inngå et kompromiss.

Bilene endres

I de senere årene er det blitt vanligere at nye biler får hjulene lenger ut mot hjørnene av bilen, noe som gir økt akselavstand. Økt akselavstand er som regel synonymt med bedre kjørekomfort og stabilitet, samtidig som det gir produsentene større spillerom når de skal innrede bilen.

Baksetet kan trekkes lenger bakover uten å komme i konflikt med bakakselen, noe som gir bedre beinplass for baksetepassasjerene. Samtidig går det ut over bagasjeromsplassen dersom baksetet trekkes enda lenger bakover i kupeen.

Enkelte modeller har derfor fått et baksete som står på skinner, og brukerne kan selv velge om de skal prioritere bedre beinplass, eller større bagasjerom.

Enkelt hjelpemiddel: Hold orden på bagasjerommet

Funksjonalitet

Viktige elementer du bør se på er også hvor vanskelig det er å legge ned setene. På noen flerbruksbiler må tunge seter rett og slett løftes ut. Det kan i de heftigste tilfellene bli for mye for annet enn sterke muskelmenn. I tillegg trenger slike lagringsplass når de ikke står i bilen.

Å velge bil er med andre ord ikke noen enkel oppgave, og i denne saken tar vi for oss bare bagasjerommet. En bil består av så mye mer, men volumet oppgitt i tabellene vi her viser forteller det meste av sannheten. Lykke til.


*Kilde: Tallgrunnlaget er oppgitt av Opplysningsrådet for Veitrafikken AS.

image: Når plassen teller

Flerbruksbiler, kompakt:

image: Når plassen teller

Flerbruksbiler, sjusetere:

image: Når plassen teller

Kompaktklassen, stasjonsvogner:

image: Når plassen teller

Mellomklassen, stasjonsvogner:

image: Når plassen teller

Storbilklassen:

image: Når plassen teller

SUV, kompakte:

image: Når plassen teller

SUV, storklassen:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!