Ved å se på mønsteret, skuldrene og om dekket er retningsbestemt eller ikke kan du si mye om hvilke egenskaper det har.
Ved å se på mønsteret, skuldrene og om dekket er retningsbestemt eller ikke kan du si mye om hvilke egenskaper det har.Vis mer

Når dekket ikke bare er sort

Brede skuldre, retningsbestemt mønster, mykt eller hardt, med eller uten pigger. For de fleste er vinterdekk noe man setter på når de siste gule bladene har forlatt trærne, og de første snøfnuggene er på vei mot bakken. Men dekk er mye mer enn det.

At dekk er laget av gummi vet alle. De mer interesserte vet også at dekk har forskjellige gummiblandinger og at mønster og oppbygging spiller en viss rolle når det gjelder å drenere vann.

Dekk er en vitenskap, hos de store dekkprodusentene sitter eksperter og vitenskapsmenn og klør seg i hodet for å forsøke å gi deg et dekk som er best mulig. Sannheten er at vinterdekk nesten alltid dreier seg om kompromisser. Du kan lett få et dekk som har utmerkede egenskaper på snø, men oppfattes som "svømmende" med en gang du legger i vei på tørr asfalt i høyere hastigheter.

Når retningen er bestemt

Hvilke egenskaper et dekk har kan man få en pekepinn om ved å se på dekket. Et retningsbestemt dekk får ofte bedre feste i underlaget under akselerasjon, mens egenskapene ved bremsing kan bli marginalt dårligere. Retningsbestemte dekk sørger dessuten for at bilen blir mer retningsstabil. Har du piggdekk må du sørge for at dekket roterer samme vei fra sesong til sesong, gjør det ikke det risikerer du at dekkets levetid forringes kraftig fordi piggene detter ut.

Brede skudre

Dekkets skuldre kan også fortelle noe om egenskapene til dekket. Helt kort kan man si at et dekk med runde skuldre har gode egenskaper på barmark, og dårligere i dyp snø. Har dekket rette skuldre blir det motsatt. Dette er imidlertid ikke hele sannheten, bredden på skulderknasten spiller også en viktig rolle. Jo bredere den er, jo mer stabilt blir dekket. Grunnen er at en bred knast greier å "holde igjen" mer før den gir etter.

Oppe i alt dette har selvfølgelig mønsteret mye å si, og det er ikke noen enkel jobb et dekkmønster har. Det skal sørge for at vann, søle, slaps og snø slipper ut, samtidig som grepet hele tiden skal være så godt som mulig.

Hvilket dekk skal du ha

Når du velger vinterdekk bør du kjøpe et dekk som passer for ditt bruk. Kjører du stort sett bare på asfalt, er det viktigere for deg hvordan dekket oppfører seg på asfalt. Bor du et sted hvor den sorte asfalten er byttet ut av hvit snø, bør egenskapene på snø være viktigere enn hvordan asfaltegenskapene er. Glem heller ikke å sjekke egenskapene på våt vei.