Når bilen får ører

Kapasiteten til midkonsollene begynner å bli sprengt - av knapper. I mai kommer Jaguar S-type til Norge, en bil som kan leveres med talestyring. Hva skjer når bilen får ører?

I BMW sin luksusbil, 7-serien, kan føreren betjene snaut 80 forskjellige brytere og spaker fra førerplassen - og da er ikke den innebygde mobiltelefonen telt med. Det sier seg selv at ethvert tastetrykk blir en leteaksjon etter den riktige knappen.

Løsningen på de stadig mer overfylte midtkonsollene er stemmen. Firmaet Visteon, som er en stor underleverandør av bildeler til bilindustrien, har utviklet et system som gjør det mulig å snakke til bilen.

Ikke knappeløst

Når bilen får ører

Ved å holde nede en knapp på rattet kan føreren gi kommandoer til bilen. I første rekke er det lydanlegg, klimaanlegg og mobiltelefonen som kan styres, men Visteon ser ikke noe hinder for at ikke justering av seter, navigasjonssystemer og surfing på internett kan styres ved hjelp av stemmen i fremtiden.

Trafikksikkerheten økes

Den største fordelen med talestyring er at føreren slipper å ta blikket bort fra veien og hendene av rattet. Dermed øker trafikksikkerheten, og samtidig komforten til føreren.

Men talestyring har flere fordeler, skal vi tro Visteon. De tenker seg nemlig at talestyring vil bli så utbredt at vi vil komme til å se helt forskjellige interiører i biler enn hva vi gjør idag. For i dagens biler er man avhengig av at betjeningsorganene er plassert slik at føreren så lett som mulig kan nå, og betjene dem. Ved å ta i bruk talestyring trenger man ikke lenger å ta slike hensyn. Det kan bety at man får bedre plass i fremtidens biler, samtidig som dashbordene vil komme til å se annerledes ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jaguar er først

Når bilen får ører

Den første serieproduserte bilen med talestyring er Jaguar S-type som lanseres i Norge i mai. I denne bilen kan føreren styre lydanlegget, klimaanlegget og mobiltelefonen - dersom han, eller hun, behersker engelsk. Problemet for oss nordmenn er at datamaskinen foreløpig ikke har lært seg Norsk, i dag behersker den nemlig bare engelsk, tysk, italiensk, spansk, fransk og japansk. Så med mindre du er språkkyndig får du fortsatt lete etter den riktige knappen!