NAF med uriktig prisinformasjon

"Fra NOK 460", skriver NAF. Men ingen medlemmer får denne prisen. - Ikke bare villedende, men uriktig prisinformasjon, sier Forbrukerombudet.

Dette er prisinformasjonen NAF oppgir på sine nettsider. Men i virkeligheten er det ingen kunder som får denne prisen. Foto: PER ERVLAND
Dette er prisinformasjonen NAF oppgir på sine nettsider. Men i virkeligheten er det ingen kunder som får denne prisen. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg så at NAF annonserte for EU-kontroll til 450 kroner og bestilte kontroll for min VW Bora. Men da jeg skulle betale regningen, ble jeg meget overrasket. Denne lød nemlig på 585 kroner. Da jeg ba om en begrunnelse, var svaret at min bil var en bensinbil og at det var ulike satser. Undres på hvor mange som har gått i den samme fellen?

Dette skrev DinSide-leser Georg Lavik til DinSide i etterkant av at vi publiserte artikkelen Drøye "medlemspriser" i NAF-butikken.

Stor aktør

Norges Automobil-Forbund (NAF) utfører altså EU-kontroll, eller periodisk kjøretøykontroll (PKK), som det egentlig heter. Ifølge bransjemagasinet bilnytt.no utførte NAF i fjor drøye 99.000 EU-kontroller, noe som betyr at organisasjonen har nesten 9 prosent av det norske PKK-markedet.

Informasjons-sirkel

Hva med deg?

Hvor utfører du EU-kontroll? (Avsluttet)
Uavhengig verksted(39%) 701
Merkeverksted(32%) 576
NAF(20%) 366
Verkstedkjede(9%) 170
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vi bestemte oss derfor for å se nærmere på saken og kunne raskt konstatere at NAF på sine nettsider nå skriver at en EU-kontroll koster "Fra NOK 460,-". Når vi klikker på prisen får vi opp en boks som argumenterer for at EU-kontrollen bør utføres av NAF. Men noen ytterligere prisinformasjon finner vi ikke.

Etter å ha lett litt mer nettsiden, finner vi lenken "Hva koster en EU-kontroll?". Når vi klikker på denne, kommer det opp en boks som forteller at prisene kan variere i forhold til bil- og drivstofftype. Men også her er prisinformasjonen begrenset til "Priser fra kr 460,-".

Når vi klikker på lenken "Mer informasjon om EU-kontroll" ledes vi tilbake til utgangspunktet igjen, og sirkelen er sluttet: På NAFs nettsider er det altså umulig å finne annen prisinformasjon enn den relativt moderate fra-prisen.

"Har ingen komplett prisliste"

Og det skulle vise seg å bli langt fra enkelt å få tak i NAFs prisliste. Etter flere telefoner og en lang epost-korrespondanse, har NAF faktisk ennå ikke klart å legge noen prisliste på bordet. Årsaken er tydeligvis at NAF opererer med en oppsiktsvekkende komplisert prisstruktur.

"Vi har dessverre ingen komplett prisliste, da denne i så fall ville hatt nærmere 20.000 linjer (som er antall kjente modeller vi håndterer i systemet)", skriver Nils Sødal, fungerende kommunikasjonssjef i NAF i en av de mange epostene som har gått frem og tilbake mellom DinSide og NAF.

535 og 635 kroner

Når man trykker på "Hva koster en EU-kontroll", er dette informasjonen som dukker opp. "Priser fra kr 460,-. Prisene kan variere avhengig av biltype, drivstofftype, bensin eller diesel m.v.". NAF-medlemmene får altså ingen informasjon om at bensinbileiere vanligvis vil måtte betale 535 kroner, at dieselbileiere vanligvis vil måtte betale 635 kroner og at enkelte biltyper koster over 800 kroner. Legg for øvrig merke til formuleringen "Prisene kan variere …". Med bakgrunn i fakta, ville det vært mer naturlig å skrive "Prisene varierer …" Foto: NAF.no
Når man trykker på "Hva koster en EU-kontroll", er dette informasjonen som dukker opp. "Priser fra kr 460,-. Prisene kan variere avhengig av biltype, drivstofftype, bensin eller diesel m.v.". NAF-medlemmene får altså ingen informasjon om at bensinbileiere vanligvis vil måtte betale 535 kroner, at dieselbileiere vanligvis vil måtte betale 635 kroner og at enkelte biltyper koster over 800 kroner. Legg for øvrig merke til formuleringen "Prisene kan variere …". Med bakgrunn i fakta, ville det vært mer naturlig å skrive "Prisene varierer …" Foto: NAF.no Vis mer


Men etter voldsomt mye frem og tilbake får vi imidlertid en viss klarhet i hvilke priser som faktisk gjelder. Bensinbileiere vil vanligvis måtte betale 535 kroner for en EU-kontroll - 16 prosent mer enn fra-prisen. Dieselbileiere må vanligvis punge ut med 635 kroner - 38 prosent mer enn fra-prisen. Ifølge Sødal overstiger prisen svært sjeldent 815 kroner. Nevnte priser gjelder for NAFs egne medlemmer, ikke-medlemmer må alltid betale 100 kroner ekstra.

Men hvilke kunder er det da som slipper unna med 460 kroner? Vel, ifølge Sødal er det faktisk ingen - ingen - som slipper unna med denne prisen.

Fantasi-pris

- Hvorfor oppgir dere en fra-pris på 460 kroner når ingen av deres medlemmer oppnår denne prisen?

- Fordi vi har et pristillegg for avgasskontrollen som gjennomføres, sier Nils Sødal.

- Men avgasskontrollen er jo en lovpålagt og selvsagt del av EU-kontrollen. Hvorfor har dere skilt ut prisen for avgasskontrollen?

- Det har jeg ikke helt oversikt over her og nå og jeg ønsker derfor ikke å svare på dette spørsmålet.

Valg som er gjort

«Men hvilke kunder er det da som slipper unna med 460 kroner? Vel, ifølge Sødal er det faktisk ingen - ingen - som slipper unna med denne prisen.»


- Hvorfor oppgir dere ikke også en til-pris, slik at deres medlemmer får en indikasjon på hvilket prisspenn dere opererer med?

- Det å kun oppgi fra-pris er et valg vi har gjort. Dessuten vil våre medlemmer få vite den nøyaktige prisen hvis de velger å bestille time via våre nettsider.

- NAF er ikke et ordinært bilverksted, men en organisasjon som skal være til for sine medlemmer. Har ikke dere et spesielt ansvar for å operere med redelig og ryddig prisinformasjon overfor deres medlemmer?

- Vi oppgir korrekt prisinformasjon når medlemmer bestiller time via våre nettsider, sier NAFs Nils Sødal.

Uriktig markedsføring

«Hvis det her annonseres med en pris som ingen i praksis vil få, så snakker vi ikke bare om villedende markedsføring, men om uriktig markedsføring.»


- Markedsføringslovens paragraf 7 sier at priser ikke skal være villedende. Hvis det her annonseres med en pris som ingen i praksis vil få, så snakker vi ikke bare om villedende markedsføring, men om uriktig markedsføring, sier Bernhard Vigen, juridisk seniorrådgiver hos Forbrukerombudet.

Vigen er også kritisk til den svake prisinformasjonen.

- Dersom man benytter en fra-pris, så bør man som utgangspunkt også oppgi en til-pris, slik at forbrukeren ikke blir villedet, sier Vigen.

Vil endre

Vi ringer igjen til NAF.

- DinSide har snakket med Forbrukerombudet, som mener det faktum at ingen av deres medlemmer vil kunne oppnå fra-prisen er uriktig markedsføring. Ombudet reagerer også på at dere ikke har oppgitt en til-pris. Hva er din kommentar?

- Hvis forbrukerombudet mener det, så må vi i tilfelle ta det til etterretning. Vi vil derfor gjøre de endringer som skal til for at vår prisinformasjon ikke er uriktig eller villedende, Nils Sødal i NAF

DinSide vil følge med på hvilken prisinformasjons-politikk NAF velger å legge seg på.

Les også:

  • NAF: Drøye priser i medlemsbutikken
  • Irriterende lokketilbud hos XXL og Expert
  • På lager, men ikke til salgs
  • - Kan ikke ha hemmelig lager
  • CDon brøt Angrerettloven
  • DinSide Motors juveler
  • Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!