NAF har testet garasjejekker

Det er høysesong for å skifte hjul på bilen og det anbefales ofte at du gjør det selv.

<b>GJØR-DET-SELV:</b> Et viktig hjelpemiddel når man skal skifte hjul er en skikkelig garasjejekk. NAF har testet noen rimelige modeller - dette er vinneren. Foto: PRODUSENTEN
GJØR-DET-SELV: Et viktig hjelpemiddel når man skal skifte hjul er en skikkelig garasjejekk. NAF har testet noen rimelige modeller - dette er vinneren. Foto: PRODUSENTEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvsagt er det viktig å ta en del forholdsregler og de fleste vil foretrekke å bruke en garasjejekk fremfor den ofte litt plundrete jekken som - riktignok stadig sjeldnere - følger med bilen. Det er også løsningen NAF anbefaler.

I samarbeid med Teknologisk institutt har bilistorganisasjonen gjennomført en test av garasjejekker.

– Vi har testet seks garasjejekker ment for hjemmebruk. De klarte seg bra, men størrelsen på noen av dem setter begrensninger, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Les våre råd for hvordan du best skifter til hjulene med sommerdekk!

Fakta om testen:

Følgende jekker ble testet: Carwise fra Mekonomen og BilXtra, Trolley Jack fra Biltema, Bil-Guss, Jula Hamron og garasje-jekken fra Torshov Bilrekvisita. Testen er gjort i samarbeid med Teknologisk Institutt som har satt jekkene på større og profesjonelle prøver. Der ble de satt inn i en kompresjonsbenk og jekket opp til maksimal løfteevne i tonn. De ble kontrollert for lekkasje og trykkfall etter ti minutter. I tillegg ble det utført praktiske prøver.

Skiftet til sommerdekk? Pass opp for rare lyder!

LITE LØFTER TUNGT: Rimelige, små hydrauliske jekker som denne kan fint greie seg hvis behovet begrenser seg til hjulskiftet vår og høst. Foto: BILTEMA
LITE LØFTER TUNGT: Rimelige, små hydrauliske jekker som denne kan fint greie seg hvis behovet begrenser seg til hjulskiftet vår og høst. Foto: BILTEMA Vis mer


– Alle jekkene var helt greie å bruke og det er ingen grunn til å fraråde kjøp, sier testansvarlig Helge Halbrendt i Teknologisk Institutt til NAF.

Bare en av de minste jekkene utpekte seg negativt i testen siden den ikke klarte oppgitt løfteevne.

Den fullstendige testen finner du her.

Les også: Årets beste sommerdekk 2016

SUV og stasjonsvogn

Den praktiske delen av testen ble utført på to ulike biler, en SUV - Den nylig introduserte Renault Kadjar, og den utbredte familiestasjonsvognen Volvo V70.

Det som ifølge NAF skiller de gode jekkene fra de mindre gode, er løfteevnen og løftehøyden.

Les også: Test av verktøy for mest effektivt hjulskift

Det var Carwise som klarte jobben best. Den kan løfte mest, nemlig 2,5 tonn. Jekken var lett å bruke, og ikke minst så egner den seg godt til SUV’er. Utgangspunktet er at Carwise kan løfte 53 centimeter, men i tillegg har den en forlenger som øker løftehøyden til 62 centimeter.

RÅDGIVER I NAF: Jan Ivar Engebretsen  Foto: NAF
RÅDGIVER I NAF: Jan Ivar Engebretsen Foto: NAF Vis mer


- Denne jekken er et godt alternativ for alle som har SUV. Evnen til å løfte høyt og tungt er også et pluss om man ikke har SUV. Teknologisk Institutt som hjalp oss med testen, anbefaler at man bruker en jekk med dobbel løfteeffekt i forhold til det du skal løfte, sier Engebretsen.

Sjekkliste for oppbevaring av dekk

Med et nødskrik

De to minste jekkene fra Jula og Torshov Bilrekvisita klarte å løfte Volvoen med et nødsskrik. Renaulten hadde de ingen sjanser til å løfte. Derfor egner disse jekkene seg til mindre biler. I tillegg er de noe ustødige. Dette begrenser bruken, og det kan derfor være lurt å gå for en jekk som kan løfte både høyere og tyngre.

- Skal man kjøpe en garasjejekk er det viktig å sjekke vår test og ikke minst hvor tungt og høyt jekken kan løfte, anbefaler Jan Ivar Engebretsen.

Den fullstendige testen finner du her.

NAFs sommerdekktest 2016

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!